Algemeen

1 mei, Dag van de Arbeid – Maar waarom niet in Nederland?1 min lezen

De Dag van de Arbeid wordt op 1 mei in de hele wereld gevierd. Sommige landen wijken van deze datum af, maar in Europa is deze dag bijna overal een vrije dag. Behalve in Nederland. Waarom is dit zo?

Deze feestdag komt oorspronkelijk uit Amerika, waar op 1 mei arbeidscontracten werden vernieuwd (of niet). In de 19e eeuw eiste de arbeidersklasse gedurende een lange periode een achturige werkdag die niet werd toegekend. Op 1 mei 1886 demonstreerde de Amerikaanse arbeidsklasse hiervoor in Chicago. Deze demonstratie liep uit de hand en er vielen tientallen gewonden en vier doden.

Enkele jaren later, op 1 mei  1890, werd bij het eerste congres van de “Second International”, besloten om van deze dag een officiële demonstratiedag te maken om voor de achturige werkdag te strijden. Een jaar later, in 1891, besloot men om van 1 Mei een traditie te maken, de Dag van de Arbeid. Amerika heeft deze datum veranderd naar 1 september (Labour Day) vanwege de Haymarket-affaire in Chicago.  

 

Maar waarom zijn we in Nederland dan niet vrij?

In Nederland werden ook demonstraties gehouden maar die waren veel passiever en er vielen geen doden of gewonden. Bovendien is Koninginnedag jarenlang op 30 april gevierd, één dag voor 1 mei.

Overigens hoeft niet elke Nederlander te werken op 1 mei. Op deze dag is de effectenbeurs dicht en is er geen betalingsverkeer mogelijk tussen banken, aangezien de rest van de wereld stilligt op deze dag. Ook een kleine groep ambtenaren en werknemers van bepaalde vakbonden zijn vrij op 1 mei. Wij werken gewoon door!