Algemeen

€1.000.000.000, zo veel verliest het MKB aan cybercriminaliteit1 min lezen

By 5 oktober 2017 No Comments

Cybercriminaliteit, het is een steeds groter probleem aan het worden voor het MKB. Uit onderzoek blijkt dat het jaarlijks tot maar liefst een miljard euro aan kosten leidt. Midden- en kleinbedrijven zijn erg vatbaar voor cybercriminelen, want cybercriminelen maken er maximaal gebruik van om dit te exploiteren.

De meeste midden- en kleinbedrijven hebben een verouderd systeem dat cyberaanvallen moet tegenhouden. Daarbij reageren de meeste MKB’ers pas op het moment dat het bedrijf wordt aangevallen of al is aangevallen. Dit leidt keer op keer tot hoge kosten om de beveiliging op orde te krijgen. Er kunnen ook boetes worden uitgedeeld aan bedrijven die gegevens van derden, zoals klanten, lekken op het moment dat de beveiliging niet op orde is.

 

Groot gevaar voor grote bedrijven

De matige bescherming van midden- en kleinbedrijven neemt ook risico’s met zich mee voor grotere bedrijven. Het MKB is vaak de toeleverancier voor grote bedrijven. Op het moment dat de cybersecurity niet op het juiste niveau ligt, loopt het grote bedrijf ook direct het gevaar dat er gegevens van hun klanten lekken.

 

Het bedrag van €1.000.000.000 wordt naar schatting de komende jaren alleen nog maar hoger. Dit heeft onder andere te maken met de meer complexe en efficiënte manieren waarop cybercriminelen aan de slag gaan. Zij kunnen steeds sneller in systemen komen, waardoor bedrijven steeds sneller het risico lopen om aangevallen te worden.