Algemeen

2,7 miljard euro extra financiering voor mkb sinds 20141 min lezen

By 6 december 2016 No Comments

De overheid en particuliere partijen stelden in de afgelopen twee jaar voor circa 2,7 miljard euro aan extra financiering beschikbaar voor het midden- en kleinbedrijf.

Minister Kamp van Economische Zaken stuurde een voortgangsrapport naar de Tweede Kamer over het Aanvullend Actieplan mkb-financiering. Het actieplan is in het leven geroepen in 2014 om mkb’ers te ondersteunen die na de crisis moeilijk een financiering konden krijgen bij banken.

Nu het weer goed gaat met onze economie, vindt Kamp dat het actieplan zich ook moet richten op nieuwe innovatieve bedrijven die op zoek zijn naar geld.

Ook risicokapitaal

Om naast bankenfinanciering ook andere vormen van financiering te kunnen bieden om het mkb te ondersteunen, besteedt het actieplan ook aandacht aan diverse vormen van ‘risicokapitaal’.

MKB-Nederland is tevreden over het effect van het actieplan. ”Financiering is sinds de crisis voor veel mkb-ondernemers het grootste probleem”, zegt voorzitter Michaël van Straalen. ”Minister Kamp heeft daar met een breed pakket maatregelen goed en actief op ingespeeld. Daar is veel waardering voor.”

MKB Belangen

De afgelopen weken plaatsen we meerdere berichten over het financieren van het mkb. Ondanks de 2,7 miljard die de overheid de afgelopen twee jaar beschikbaar stelde, onder meer om financieringen voor het mkb te kunnen garanderen, blijven banken het lastig en risicovol vinden om een lening te verstrekken aan ondernemers.

Lees ook ‘Lening voor mkb blijft risico voor banken’