Algemeen

40 procent meer octrooien voor Nederlandse bedrijven1 min lezen

By 7 maart 2017 No Comments

2.784 octrooien werden er verleden jaar door het Europees Octrooibureau (EOB) aan Nederlandse bedrijven toegekend, 39,8 procent procent meer dan in 2015.

Dit is de sterkste groei in tien jaar tijd. Het aantal octrooiaanvragen daalde met 3,6 procent vergeleken met een jaar eerder. Er werden vooral vanuit de Nederlandse biotechnologiesector fors minder aanvragen gedaan.

Er worden door Nederlandse bedrijven nogal wat octrooiaanvragen gedaan. Nederland staat, wereldwijd gezien, op de zevende plaats. Binnen Europa staat Nederland op de vierde plek.

Philips prolongeert zijn eerste plaats op de ranglijst. Het is wereldwijd de grootste aanvrager van octrooien bij het EOB. Huawei staat op de tweede plaats. Samsung, LG en United Technologies volgen op de derde, vierde en vijfde plaats.

Ook Airbus en NXP grossieren in octrooiaanvragen. In de categorie medische technologie werden verreweg de meeste Nederlandse aanvragen gedaan. Ook in de categorie elektrische machines en apparaten en energie werden veel aanvragen gedaan, net als in computertechnologie. De categorie biotechnologie daalde van 9 procent naar 4 procent.