Algemeen

40 procent startende ondernemers is vrouw2 min lezen

By 8 maart 2017 No Comments

Het is vandaag Internationale Vrouwendag, een dag die begin twintigste eeuw is ontstaan om op te komen voor de rechten van vrouwen. Ook voor vrouwelijk ondernemerschap maken wereldwijd veel mensen zich hard. Waar staat de vrouwelijke ondernemer van tegenwoordig?

Internationale Vrouwendag is aan het begin van de twintigste eeuw in het leven geroepen, om te strijden vóór vrouwenemancipatie en tégen vrouwendiscriminatie. Inmiddels staat 8 maart wereldwijd in het teken van ‘strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld’. In landen over de hele wereld worden activiteiten georganiseerd om daar aandacht voor te vragen. Hoe is het eigenlijk gesteld met de Nederlandse vrouw en het ondernemerschap?

Vrouwelijke ondernemers in opmars

Steeds meer vrouwen starten een bedrijf. Was in 2007 nog 31 procent van de startende ondernemers een vrouw; de laatste jaren is dit percentage opgelopen tot bijna 40 procent.

Vrouwelijke ondernemers beginnen relatief vaak een webwinkel, een management- en organisatieadviesbureau of een bedrijf in haar- en schoonheidsverzorging. Daarnaast gaan ze relatief vaak als zelfstandige in de (thuis)zorg aan de slag.

De meeste startende ondernemers zijn nog steeds mannen, maar de vrouwen zijn in opkomst. De overlevingskans van hun bedrijf is even groot als die van een mannelijke ondernemer met een vergelijkbaar bedrijf. Dit geldt zowel voor eenpitters als voor bedrijven die door meerdere personen worden gestart.

Zakelijke dienstverlening

Ruim 20 procent van de ondernemers start zijn of haar bedrijf in de zakelijke dienstverlening. Organisatie- en managementadviesbureau’s zijn voor zowel mannelijke als vrouwelijke ondernemers een populaire sector. Vergelijkbare aandelen starters, met relatief veel vrouwelijke ondernemers vinden we ook in de handel. Vooral webwinkels zijn populair bij vrouwelijke ondernemers.

Veel vrouwelijke starters in de zorg

Een jaarlijks toenemend aantal vrouwen, ook gezien ten opzichte van mannen, start een bedrijf in de zorg. Vaak gaat het om een bedrijf in de categorie ‘overige paramedische praktijken en alternatieve genezers’. Voorbeelden van paramedische beroepen zijn diëtist, mondhygiënist, podoloog of radiodiagnostisch medewerker. Verder starten veel vrouwen als zelfstandige in de (thuis)zorg. De mannen die een bedrijf starten in de zorg, doen dat nauwelijks in de (thuis)zorg; de eeste mannen starten in de categorie ‘overige paramedische praktijken en alternatieve genezers’.

Ook in de overige dienstverlening en onderwijs starten meer vrouwen dan mannen. Vooral in de haar- en schoonheidsverzorging, kinderopvang en studiebegeleiding alsook in de culturele en artistieke sector startten relatief veel vrouwen.

Bouw

In de bouw starten mannen veel vaker een bedrijf dan vrouwen. Ook ingenieursbedrijven staan hoog op de ranglijst van sectoren waar vooral mannelijke starters zich begeven, evenals bedrijven in de productie, ontwikkeling en uitgifte van software.