Algemeen

5 fabels over algemene voorwaarden2 min lezen

By 4 januari 2019 No Comments

Het kan een enorm gedoe zijn. De meeste ondernemers willen weliswaar hun zaken goed regelen, maar zien met algemene voorwaarden door de bomen het bos niet meer. Geldt dat ook voor jou? 5 misverstanden op een rijtje:

Algemene voorwaarden stel je op met de intentie om zaken goed te regelen en duidelijkheid te creëren. Hier 5 misverstanden over algemene voorwaarden op een rijtje:

  1. Algemene voorwaarden zijn verplicht

Algemene voorwaarden zijn niet verplicht. In de wet is niet terug te vinden dat een ondernemer algemene voorwaarden moet opstellen en naleven. Wel is het verstandig. In bepaalde omstandigheden kan een conflict je veel geld kosten, terwijl je dit makkelijk had kunnen voorkomen door algemene voorwaarden op te stellen.

  1. Algemene voorwaarden mag je eenzijdig wijzigen

Fout! Natuurlijk mag je de algemene voorwaarden wijzigen, maar dit geldt dan alleen voor nieuwe overeenkomsten. Bestaande overeenkomsten mag je alleen wijzigen met toestemming van de wederpartij.

  1. Algemene voorwaarden moet je aanbieden bij de factuur

Niet waar. Algemene voorwaarden bij de factuur aanbieden is te laat. Je moet de algemene voorwaarden voor of tijdens het aangaan van de overeenkomst aanbieden. Iemand moet weten welke afspraken er gelden voor de overeenkomst die hij afsluit. Let op: het is wel handig om in het contract of op de offerte te vermelden dat je algemene voorwaarden van toepassing zijn en die voorwaarden zijn bijgevoegd.

  1. Verwijzen naar algemene voorwaarden is voldoende

Nee, het daadwerkelijk aanbieden van de algemene voorwaarden moet! Wat er vaak gedaan wordt is dat voorwaarden van toepassing worden verklaard via een standaardtekst onderaan de offerte. Dit is niet voldoende.

  1. Hoe meer ik uitsluit, des te minder risico ik loop

Voorwaarden die de aansprakelijkheid van het bedrijf is sommige situaties uitsluiten of beperken, worden door juristen ook wel ‘exoneratiebedingen’ genoemd. Als de rechter een exnoeratiebeding vernietigt, ben je volledig aansprakelijk conform de wettelijke regels.

Leave a Reply