Algemeen

#5 meest gemaakte fouten als starter2 min lezen

By 17 mei 2019 No Comments

#1 Financieel

Het is natuurlijk fantastisch om te zien dat jouw onderneming goed loopt en jouw bankrekening gevuld wordt door betalende klanten.

Vergeet alleen niet dat je als ondernemer zelf de belasting moet betalen, dit wordt niet vanzelf van deze bedragen ingehouden. Zet dus een deel opzij om de inkomstenbelasting te kunnen betalen.

Daarnaast zul je ook een buffer moeten opbouwen voor als er op een moment minder inkomsten zijn of als je op vakantie wilt.

#2 Niet betalende klanten

Helaas is niet iedereen even netjes met facturen op tijd betalen en kan het dus zijn dat een van jouw klanten, later of niet betaald.

Zorg dat je dit goed in de gaten houdt, het gaat immers om jouw cashflow. Vermeldt dus duidelijk een factuurdatum en betaaltermijn op je factuur.

#3 Focus, focus, focus!

Zorg dat het doel van jouw bedrijf helder blijft. Het is makkelijk om dit uit het oog te verliezen, maar dat betekend meestal ook dat je prioriteiten uit het oog verliest.

Focus op wat belangrijk is en besteed zaken die je minder belangrijk vindt desnoods uit aan andere zoals bijvoorbeeld de administratie.

#4 Je doelgroep niet bepalen

Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar veel starters verkijken zich erop hoe belangrijk dit is. Zowel om de doelgroep te benaderen, als om de vraag naar jouw dienst/product te bepalen.

Het is natuurlijk altijd zo dat jij als geen ander achter je product staat, maar zorg wel dat je je kansen, potentiële klanten en concurrentie goed in kaart brengt om een realistisch beeld van de slagingskans van jouw onderneming te krijgen.

#5 Blijf contact leggen met nieuwe klanten

Veel ondernemers die starten hebben een (of een aantal) opdrachtgevers waar zij mee beginnen, deze geven zekerheid.

Helaas blijft je netwerk klein door je alleen te focussen op de klanten die je al hebt. Zorg dat je blijft netwerken en nieuwe klanten blijft benaderen, zo voorkom je een gat in je inkomsten als een van je vaste afnemers wegvalt.

Leave a Reply