Algemeen

5 tips voor het effectief en snel regelen van je administratie3 min lezen

By 21 juni 2017 No Comments

Als je wel eens je eigen administratie ‘’een keertje’’ overslaat en het gevoel hebt dat het allemaal sneller en overzichtelijker kan, dan heb je waarschijnlijk gelijk.

Maar gelukkig is er nu een kans om te zien hoe het effectiever kan. Op 6 juli 2017 (van 16-17u) organiseert MKB Belangen samen met Boostz en Alfa Accountants end Adviseurs het webinar ‘’Zo regel jij je administratie snel en effectief’’ (waar jij je overigens gratis voor kan aanmelden). 

We kennen als ondernemers allemaal wel die dagen dat we door onze postvakjes snuffelen en stiekem nog wat administratie zien liggen. ‘’Ach, dat komt later wel’’, denken we dan. Afhankelijk van bijvoorbeeld de frequentie van je belastingaangifte of betalingen hoef je het ook niet elke week of zelfs elke maand te doen (dat ligt ook aan de grootte en het type bedrijf). Als we er dan mee bezig zijn, dan komen we er achter dat er toch iets meer administratie lag dan verwacht. Hoe pak je dat aan en hoe houd je het voor jezelf overzichtelijk? We zetten een paar tips voor je op een rij.

Maandelijks checken

Het is niet één van onze favoriete bezigheden, de administratie. Toch moet het gebeuren en is het handig om regelmatig te checken hoe alles er voor staat. Zo voorkom je bijvoorbeeld aanmaningen of kom je er achter dat één van jouw klanten nog moet betalen. Heb je nog geen overzichtelijke administratie? Maak dan één keer een goede en houd het verder regelmatig bij. Administratie bijwerken is minder tijdrovend dan elke keer opnieuw alles uitpluizen. 

Voorzie alles van een datum

Klinkt als een inkoppertje, maar toch zie je door de bomen het bos soms niet meer. Bonnetjes, losse facturen, producten die je zelf hebt aangeschaft etc. Alles door elkaar heen. Voorzie documenten van een datum en als het er al op staat, zorg dan dat je ze goed indeelt. Dat slaat gelijk een brug naar de volgende tip.

Gebruik mappen voor alle stappen

De administratie van een bedrijf behelst meer dan alleen facturen en salaris. Daarom is het handig om voor elk onderdeel een aparte map te hebben zodat je ook makkelijk kan schakelen tijdens de administratie in plaats van eindeloos heen en weer te blijven bladeren in één map. 

Sorteer per jaar

Eigenlijk in het verlengstuk van tip 3, maar zorg ervoor dat je per jaar een nieuwe set ordners en mappen hebt. Zo kan je makkelijker een jaar ‘’afsluiten’’ en een nieuwe beginnen. Als je dan ooit nog eens iets nodig hebt uit 2014, dan pak je de map erbij in plaats van te bladeren in één map en alle factuurdata langs te gaan totdat je in 2014 bent beland. 

Houd privé en werk gescheiden

De leuze ‘houd privé en werk gescheiden’ geldt voor meerdere ondernemers als het gaat om tijd en aandacht, maar ook je administratie heeft baat hierbij. Niks is zo irritant als geldstromen die door elkaar heen lopen en eindeloos terugrekenen wat je nou privé had gekocht en voor je eigen onderneming. Bedragen met elkaar verrekenen duurt veel te lang! 

Wil je nog meer tips en tricks en bijvoorbeeld weten hoe je financiële valkuilen voorkomt? Hoe je waardevolle informatie uit jouw financiële cijfers haalt? Doe dan mee met ons webinar op 6 juli 2017 (16-17u). Klik hier om je gratis aan te melden