Algemeen

70 procent minder plastic tasjes sinds verbod1 min lezen

By 18 april 2017 No Comments

Sinds 2016, toen het weggeven van plastic tasjes in winkels verboden werd, is het aantal verstrekte tasjes met 71 procent gedaald. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu liet een onderzoek uitvoeren onder driehonderd winkeliers naar de resultaten van het verbod.

Volgens bakkers en slagers neemt 60 procent van hun klanten nu hun eigen tas mee. Bij warenhuizen komt dit percentage uit op 40 procent.

Hier en daar worden nog kanttekeningen geplaatst bij de effectiviteit van het beleid. Een papieren tas wordt door enkele winkeliers en handelaren ontoereikend gevonden. Ook wordt het idee minder service te kunnen bieden genoemd als nadeel. De meeste winkeliers hebben echter geen moeite met het verbod.

Idee achter het verbod
De bedoeling van het verbod was onder andere het voorkomen van zwerfafval. Volgens Rijkswaterstaat is het aantal plastic tasjes dat als zwerfafval eindigt inderdaad ook met 40 procent afgenomen.

30 procent van de winkeliers biedt nu een – meestal gratis – papieren tas aan. Hier spinnen groothandels garen bij. Er zijn verkoopstijgingen van maar liefst 30 procent waargenomen. De vraag is natuurlijk in hoeverre papieren tassen milieuvriendelijker zijn.

Prijs van een tasje
Een zeer klein aantal winkeliers en marktkooplui geeft nog steeds een gratis plastic tasje weg. Op de markt gaat het om slechts 3 procent en bij warenhuizen om 5 procent. Bij bakkers, slagers en groenteboeren is de kans op een gratis plastic tasje nihil.

Gemiddeld wordt er op de markt 6,9 cent gevraagd voor een plastic tasje. Bij warenhuizen en kleine ondernemers kost een tas ongeveer 10 cent, met uitschieters tot ongeveer 30 cent.