Algemeen

75.000 tot 100.000 van de zelfstandigen zijn schijnzelfstandig2 min lezen

By 18 december 2018 No Comments

Er is gebleken dat ongeveer 13 procent van de zzp’ers schijnzelfstandigen zijn als de wet DBA wordt nageleefd. Dit gaat om 75.000 tot 100.000 mensen. Zij werken vaak tegen lage uurlonen in de bouw, post of de zorg.

Schijnzelfstandig of niet?

Wat is nou precies een schijnzelfstandige? Je bent schijnzelfstandige als er sprake is van gezagsverhouding, persoonlijke arbeid en het eigen tarief niet kan worden bepaald.

Als jouw opdrachtgever kan bepalen op welke manier, op welk termijn en waar je de opdracht uitvoert is dit een aanwijzing voor een gezagsverhouding.

Als je de opdracht niet kunt laten uitvoeren door iemand anders, is er sprake van persoonlijke arbeid. Als zelfstandige moet jij de opdracht door iemand anders kunnen laten uitvoeren, je hebt hier vrije keus in.

En als laatste dien je als zelfstandige een factuur toe te sturen, vóórdat je de betaling ontvangt. Je bepaalt hierin ook je eigen tarief.

Betaalt de opdrachtgever jou een vast bedrag per maand, bepaalt hij/zij het tarief of krijg je van jouw opdrachtgever doorbetaald bij ziekte? Dan is er een sterk vermoeden van loondienst.

Uurtarief

Vaak verrichten de zzp’ers die schijnzelfstandigen zijn werkzaamheden voor één opdrachtgever. Ze zijn meestal parttime zelfstandige en hebben som zelfs een uurtarief lager dan 18 euro.

Verschillen in uurtarieven

Bijna de helft van de zelfstandigen berekent een uurtarief, inclusief kosten, van maximaal 50 euro. Ongeveer 13 procent heeft een uurtarief onder de 25 euro en de rest van de zelfstandigen zit onder de 15 euro per uur, 2 procent zit zelfs onder de 5 euro.

Voor de andere groep zelfstandigen, zij die uurtarieven hanteren van boven de 75 euro, moet onder de wet DBA een ‘opt out’ komen voor de loonbelasting en de werknemersverzekering. Zij zullen dus niet verplicht zijn dit af te dragen in tegenstelling tot andere zzp’ers. Wel zullen zij inkomstenbelasting moeten gaan betalen.

DBA

Om de groep schijnzelfstandigen te beschermen is in het regeerakkoord afgesproken dat deze situaties moeten worden aangepakt. Deze mensen zouden een contract moeten krijgen. Dit is helaas nog niet gebeurd. De invoering van de wet DBA is uitgesteld tot 1 januari 2020.

Leave a Reply