Algemeen

Aansprakelijkheid wordt onderschat door ZZP’ers1 min lezen

By 24 november 2017 No Comments

Van een zelfstandige schilder die de ladder verkeerd neerzet en hiermee schade aanricht tot aan de zelfstandige programmeur die per ongeluk alle data van de server verwijdert; iedere zelfstandige ondernemer loopt een bepaald risico. En voor dit risico zijn zij in de meeste situaties gewoon aansprakelijk.

Toch lijkt dit de gemiddelde zelfstandige ondernemer weinig te doen. Op dit moment heeft nog steeds 63% van de zelfstandigen geen aansprakelijkheidsverzekering. En dat brengt grote potentiële financiële risico’s met zich mee. Schade die aan de klant wordt aangedaan, resulteert in hoge boetebedragen en vergoedingen. En voor deze bedragen zijn de meeste zelfstandigen dan ook niet verzekerd.

 

Privéverzekering biedt geen dekking

Over het algemeen wordt aangenomen dat de persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering dekking biedt op het moment dat een zelfstandige schade toebrengt en hiervoor een vergoeding moet betalen. Toch betaalt de verzekeraar in de meeste situaties niet uit: de schade is zakelijk aangebracht en daarmee is een privéverzekering niet voldoende.

 

Veel zelfstandige ondernemers lopen dan ook het risico failliet te gaan wanneer zij voor een hoog bedrag schade aanrichten. Er is geen enkele dekking op het moment dat er vergoedingen betaald moeten worden, waardoor de volledige onderneming risico loopt. Het is voor zelfstandige ondernemers dan ook interessant om te kijken of een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering een juiste oplossing kan bieden bij dergelijke risico’s.