Algemeen

Aantal faillissementen blijft nog steeds dalen1 min lezen

By 5 februari 2018 No Comments

Het gaat goed met de Nederlandse economie, en dat is ook goed te zien aan het succes van Nederlandse ondernemingen. Net als voorgaande jaren, zijn er in 2017 weer minder faillissementen aangevraagd. Aan het einde van de economische crisis, in 2013, was er een piekmoment in het aantal aangevraagde faillissementen. Sindsdien daalt dit aantal aanzienlijk.

Vooral binnen de groep aan eenmanszaken is een groot verschil merkbaar. Het jaar 2017 was voor eenmanszaken een buitengewoon goed jaar, want er werd een historisch laag aantal faillissementen aangevraagd. ZZP’ers kiezen vaker voor een opheffing van de onderneming, bijvoorbeeld omdat zij een baan vinden, en voor eenmanszaken hoeft hierdoor minder vaak een faillissement aangevraagd te worden.

 

Landbouw heeft een positieve wending

De agrarische sector is de koploper binnen de daling van het aantal faillissementen. Waar hier de afgelopen jaren veel bedrijven verdwenen, is er in 2017 sprake van een daling van 30%. Dit is positief voor de agrarische sector, maar ook voor de daaraan gerelateerde sectoren die hier zaken mee doen.

 

Toch ligt er binnen de voedingssector nog een obstakel. In 2017 gingen 14% meer bedrijven binnen de voedingssector failliet. Het gaat hier vooral om eenmanszaken, welke de tent in verband met financiële problemen moesten sluiten.