Algemeen

Aantal Nederlandse ZZP’ers in 10 jaar tijd verdubbeld1 min lezen

By 13 december 2017 No Comments

Het aantal zelfstandigen in Nederland is de afgelopen 10 jaar verdubbeld. Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om hun baan op te zeggen en voor zichzelf te beginnen. Maar ook constructies voor schijnzelfstandigheid zorgen voor een flinke groei in het aantal zelfstandigen.

Nederland is een echt ondernemersland. Dit is goed terug te zien in het aantal ondernemingen dat jaarlijks in Nederland wordt gestart en het aantal ondernemingen dat ieder jaar groeit. Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om zelfstandig aan te slag te gaan en een eigen onderneming te starten.

 

In enkele gevallen is het noodzakelijk, maar de meeste zelfstandigen starten omdat zij graag het avontuur aangaan. Dit is positief voor de Nederlandse economie, want de nieuwe zelfstandigen zorgen voor nieuwe diensten en producten die voor een groot aantal bedrijven interessant zijn.

 

Schijnzelfstandigen dragen bij aan de groei

De laatste jaren zijn er ook steeds meer ZZP’ers bijgekomen die onder de noemer ‘schijnzelfstandigen’ vallen. Bedrijven kiezen ervoor om zelfstandigen in te huren in plaats van vast personeel. Dit verkapte dienstverband helpt om kosten zoals de sociale lasten te ontwijken.

 

Er worden binnen de schijnzelfstandigheid verschillende getallen genoemd. Het is op dit moment nog niet zeker hoe groot het deel schijnzelfstandigen binnen het totale aantal ZZP’ers is. Er zijn vermoedens dat bijna de helft van de ZZP’ers met een verkapt dienstverband werkt, omdat tijdens de invoering van de Wet DBA maar liefst 50% van het aantal overeenkomsten door de fiscus is afgewezen.