Algemeen

Acquisitiefraude nu strafbaar!2 min lezen

By 25 juli 2016 No Comments

De wetswijziging die acquisitiefraude en andere manieren om ondernemers op te lichten strafbaar stelt, is per 1 juli 2016 ingegaan. De wet bestrijdt fraude en beschermt ondernemers.

De telefoon gaat. Je neemt op en een zeer correcte stem zegt: ‘Goedendag meneer/mevrouw, ik bel u om te vragen of u uw vermelding in ‘De Bedrijvengids’ wilt verlengen.’ Uit het telefoongesprek begrijp je dat je al een vermelding in die gids hebt en dat je op jaarbasis 150,- betaalt. Hoe makkelijk is het dan te zeggen: Okee, vooruit dan maar. Maar later blijkt het bedrag, dat jou een normaal jaartarief leek, een maandbedrag te zijn. Voor je het weet zit je eraan vast. En niet voor 1 jaar, maar meteen voor 3 jaar! En zie er maar eens vanaf te komen!

Acquisitiefraude: misleidende handelspraktijken tussen organisaties, waarbij verkooptechnieken worden gebruikt gericht op het winnen van vertrouwen en het wekken van verwachtingen teneinde de ander te bewegen tot het aangaan van een overeenkomst, waarbij de tegenprestatie niet of nauwelijks naar behoren wordt geleverd.

De wet Strafbaarstelling Acquisitiefraude beschermt ondernemers tegen ’misleidende handelspraktijken’. Dit type criminaliteit omvat bijvoorbeeld het sturen van spooknota’s (als factuur vermomde aanbiedingen) en geld vragen voor het plaatsen van gegevens in obscure (online) bedrijfsgidsen. De maximale straf is twee jaar cel.

fraudebestrijding

De wet bestrijdt niet alleen de fraude, maar regelt ook dat ,,ondernemers eenvoudig onder een overeenkomst uit kunnen komen als deze via een ’misleidende omissie’ tot stand is gekomen’’. Een omissie is het verbergen of weglaten van essentiële informatie, in dit geval tijdens het sluiten van een transactie. Meer hierover is te lezen op eerstekamer.nl.

Drie jaar

Het wetsvoorstel is in augustus 2013 ingediend, in februari 2015 unaniem aangenomen door de Tweede Kamer en in januari 2016 aangenomen door de Eerste Kamer. Op 1 juli jongstleden werd de wetswijziging die acquisitiefraude strafbaar stelt van kracht.

Dat is geweldig nieuws!