Algemeen

Afvalverwerking duur? Nog nooit over nagedacht!1 min lezen

By 16 augustus 2016 No Comments

Herken je dit? Je bent al jaren trouwe klant bij een grote landelijke afvalinzamelaar en ieder jaar word je daarvoor steevast beloond met een indexatie van je tarieven. Na verloop van een aantal jaren stijgen de tarieven de pan uit! Als je daar eens serieus over nadenkt, kom je al snel tot de conclusie dat het best duur is.

Een rekenvoorbeeld: je laat je bedrijfsafval 10 jaar door hetzelfde bedrijf inzamelen. Jaarlijks wordt het tarief dat je betaalt met gemiddeld 2% geïndexeerd. Omdat de indexatie steeds over het nieuwe tarief wordt berekend, betaal je na 10 jaar 22% meer dan het oorspronkelijke tarief en na 20 jaar is dat maar liefst bijna 50%. En dat terwijl bijna alles de afgelopen jaren juist goedkoper is geworden.

Andere afval ongemakken

Het is ook mogelijk dat je de factuur niet overzichtelijk vindt omdat er allerlei vage toeslagen worden berekend. Of dat je vastzit aan een langdurig contract. Of de gemeente waarin je bedrijf gevestigd is berekent je jaarlijks een afvalstoffenheffing van 500 euro of meer, terwijl zelf een rolcontainer huren bij een afvalinzamelaar misschien iets meer dan de helft kost. Als je erover nadenkt, val je van de ene verbazing in de andere.

Afval: Weer zoiets waar je als ondernemer liever niet mee bezig bent. Met als gevolg dat we vastzitten aan verouderde regelingen omdat ‘het nou eenmaal zo is’… De ondernemer van vandaag wil transparantie, flexibiliteit, snelle service en geen gedoe met langdurige contracten.

Hoog tijd dus voor MKB Belangen om eens te gaan spitten in het afval van de ondernemer…