Algemeen

AOW-leeftijd hoeft niet verder omhoog, aldus MKB’ers1 min lezen

By 7 augustus 2017 No Comments

Met een steeds hogere levensverwachting is de logische gedachte dat de pensioenleeftijd ook steeds verder omhoog kan. De laatste jaren is de AOW-leeftijd al verhoogd van 65 naar 66 en 67. Inmiddels liggen er bij enkele politieke partijen ook al plannen klaar om de AOW-leeftijd verder te verhogen naar 70.

Toch blijkt uit onderzoek dat MKB’ers hier niet direct op zitten te wachten. Zo geven ondernemers in het MKB onder andere aan dat het lichaam op een gegeven moment echt niet meer verder kan en daardoor de productiviteit achteruitgaat. Het loont voor MKB’ers in deze situatie om een jonger iemand aan te nemen, omdat dit goedkoper is en nieuwe energie in het bedrijf brengt.

 

Een kleine meerderheid is dan ook tegen het verder verhogen van de AOW-leeftijd. Doordat de werkdruk de afgelopen jaren steeds verder is gegroeid lijkt het erop dat het juist nadelig is om de pensioenleeftijd te verhogen. Tenslotte worden werknemers op belangrijke posities minder productief en dat kost het bedrijf geld. Een frisse wind op deze positie kan veel voordelen met zich meebrengen, maar dit voordeel blijft uit zolang de pensioenleeftijd blijft stijgen.