Algemeen

Banken hebben het moeilijk door aanhoudend lage rente2 min lezen

By 16 mei 2017 No Comments

Het is steeds moeilijker voor grote banken in Nederland om winst te maken met de aanhoudende lage rente. Veel hypotheken uit het verleden, waar nog behoorlijke winst op werd gemaakt, worden vanwege de gunstige lage rentestand door klanten overgesloten. Een nieuwe hypotheek heeft daardoor altijd een lagere winstmarge, blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB).

Banken maken normaal gesproken winst door voordelig kortlopend geld te lenen, om dat vervolgens tegen een hogere vergoeding voor een lange termijn uit te lenen, bijvoorbeeld in de vorm van hypotheken.

Omdat de rente al een periode uitzonderlijk laag is, is het voor banken niet meer mogelijk een ruime marge te behalen op hypotheken die onder andere gefinancierd worden met spaargeld.

Negatieve rente…
Ook op spaargeld staat de rente laag, dus ook op dat gebied is het weinig winstgevend. ‘Nu de spaarrentes sinds kort de nul naderen, gaat de rek er wat dat betreft uit’, aldus DNB.

Bedrijven moeten inmiddels vaak zelfs betalen voor hun tegoeden bij banken. Ook de rente op de kapitaalmarkt is negatief. ‘Daardoor is het spaargeld van particulieren nu een relatief dure financieringsbron geworden voor banken’.

De rente-inkomsten bleven tot nu toe nog enigszins op peil doordat banken zich meer richtten op kredietverlening. De winstmarge op kredieten is namelijk fors hoger.

Toekomst
Door tijdig kostenbesparingen door te voeren en leningen die onder minder gunstige voorwaarden afgesloten waren te beëindigen, slaagden Nederlandse banken er toch in hun winstniveau acceptabel te houden.

DNB: ‘Vooruitkijkend is het de vraag of de grote Nederlandse banken dit relatief positieve beeld bij een vooralsnog laag blijvende rente kunnen vasthouden.’
Pensioenfondsen en verzekeraars bewegen zich sinds kort bovendien ook op de hypotheekmarkt, waardoor de concurrentie toeneemt en de opbrengsten afnemen.

Banken nivelleren de fluctuaties in de hypotheekrentes door hun totale hypotheekportefeuille te spreiden over rentevastperiodes. Hierdoor duurt het lang voordat de minder winstgevende hypotheken groot effect hebben op de totale winst op rentes. Maar omdat veel consumenten hun hypotheek vervroegd aflossen en oversluiten, om gebruik te kunnen maken van de huidige lage rentestanden, wordt het effect sneller dan gewenst zichtbaar in de winsten van de banken.