Algemeen

Bedrijfsleven gaat gebukt onder administratieve regeldruk1 min lezen

By 10 april 2017 No Comments

Het Adviescollege toetsing regeldruk (Actal) concludeert dat bedrijven last hebben van hoge administratieve regeldruk, die veroorzaakt wordt door beleidsregels en andere algemene regels van ministeries, uitvoeringsinstanties en toezichthouders. Actal schrijft dit in een brief aan de ministers van Veiligheid en Justitie en van Economische Zaken.

De tijd en daarmee de kosten die gemaakt worden om te voldoen aan alle wet- en regelgeving wordt vaak niet benoemd, waardoor deze onzichtbaar blijft.

Actal deed onderzoek naar de regeldruk bij een selectie van vijf regels. Dit bracht een onvoorziene, extra regeldruk van 500 miljoen euro per jaar aan het licht.

Aanvullende verplichtingen
In Nederland worden vele wetten, algemene maatregelen van bestuur en ministeriële regelingen gemaakt. Volgens Actal zorgen al deze regelingen voor extra regeldruk voor bedrijven en burgers.Veel regels houden aanvullende verplichtingen voor bedrijven in, zoals het registreren van nevenwerkzaamheden van werknemers.

“Beleidsregels mogen geen algemene verplichtingen bevatten. Schrap daarom beleidsregels die dat toch doen”, aldus Jan ten Hoopen, voorzitter van Actal. “En zorg voor toetsing van de regeldrukgevolgen van alle overige algemene regels van het Rijk.”