Algemeen

Bedrijven met thuiszittende 50-plussers krijgen boetes1 min lezen

By 3 augustus 2017 No Comments

Het komt steeds vaker voor dat bedrijven 50-plussers thuis laten zitten in plaats van hen te ontslaan. Uit diverse rekenmodellen blijkt dat dit voor bedrijven aanzienlijk goedkoper is dan een werknemer ontslaan. Zo vermijden bedrijven hiermee onder andere de ontslagvergoeding en premie.

Deze ontslagvergoeding en premie worden ook wel het ‘brugpensioen’ genoemd, dit zijn de jaren tussen het ontslaan van een werknemer en het pensioen. Door 50-plussers op non-actief te stellen hoeft slechts 50 tot 80% van het laatste loon uitbetaald te worden. Dit systeem is dan ook aanzienlijk gunstiger voor bedrijven die veel 50-plussers in dienst hebben en liever jong personeel aannemen.

 

Zomerakkoord en het brugpensioen

In het zomerakkoord is opgenomen dat bedrijven die dit systeem inzetten voortaan een activeringspremie betalen over de werknemers die thuiszitten. De hoogte van deze premie is verbonden aan de leeftijd van de werknemer.

 

De regering heeft aangegeven dat bedrijven gedurende de periode dat het personeel thuiszit kunnen kiezen om het personeel te laten herscholen. Zij mogen de kosten voor deze opleidingen vervolgens van de activeringspremie aftrekken. Dit zal bedrijven stimuleren om hun oudere werknemers, die vaak voldoende talent en energie hebben om aan het werk te gaan, op een andere manier in het bedrijf in te zetten.