Algemeen

Bedrijven moeten haast maken met nieuwe privacywet1 min lezen

By 1 februari 2018 No Comments

Vanaf 25 mei gaat de nieuwe privacywet in: Algemene Verordening Gegevensbescherming, ook wel bekend als AVG. Vanaf dat moment gelden er door heel Europa dezelfde regels en richtlijnen op het gebied van de privacy van consumenten.

Ondanks dat er nog zeker 4 maanden zijn om aan de nieuwe regels te voldoen, moeten bedrijven nu al bezig zijn met het omzetten van belangrijke processen om de veiligheid en privacy van hun klanten te waarborgen. Zo moet alle informatie die over klanten wordt opgeslagen goed worden beveiligd, moet er expliciet toestemming aan klanten worden gevraagd en is het van groot belang dat bedrijven daar de juiste bedrijfsprocessen voor inrichten.

Er moet nu haast gemaakt worden

Met nog 4 maanden te gaan, is dit het ideale moment om de bedrijfsprocessen aan te passen en de onderneming dusdanig in te richten dat er vanaf 25 mei aan de richtlijnen kan worden voldaan. Een van de nieuwe aspecten van de wet is bijvoorbeeld dat klanten die in een klantendatabase staan, en overgezet worden naar een nieuwe klantendatabase, hier expliciet toestemming voor moeten geven.

Dit geldt ook voor marketinguitingen, die bijvoorbeeld door middel van cookies aan bezoekers van websites worden getoond. Het gaat zelfs zo ver dat ondernemers toestemming van particulieren moeten hebben om hen toe te voegen aan een nieuw boekhoudprogramma.

Op dit moment is nog niet duidelijk welke maatregelen de Europese Unie gaat nemen om te zorgen dat bedrijven hier aan voldoen. Zij zouden in de toekomst bijvoorbeeld boetes kunnen uitschrijven wanneer bedrijven hier niet aan voldoen. Dit wilt u met uw onderneming absoluut voorkomen.

Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een speciale pagina opgesteld waar bedrijven meer informatie kunnen vinden over de verschillende regels waar bedrijven vanaf 25 mei aan moeten voldoen: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/avg-nieuwe-europese-privacywetgeving/algemene-informatie-avg