Algemeen

Aftrekposten: meer dan veel ondernemers denken1 min lezen

By 7 april 2016 No Comments

Mensen in loondienst weten meestal precies welke inkomsten, uitgaven en declaraties zij aan de Belastingdienst moeten opgeven. Voor ondernemers is het veel vaker een puzzel. Vooral starters zijn bang dat zij teveel kosten opvoeren. Doorgaans ten onrechte, want de Belastingdienst is best soepel.

Wel of niet declarabel?

Het is goed om twee zaken in het achterhoofd te houden bij elke declaratie. De eerste is: afwijkende regels. Zoals dat je de btw bij horeca-uitgaven niet kan terugvragen. Of dat je maximaal 73,5 procent van de gemaakte kosten voor eten en drinken mag boeken als bedrijfskosten. Je mag 19 cent per kilometer declareren voor zakelijk gebruik van je eigen auto, maar dat is inclusief parkeergeld. En ten slotte, uitgaven voor kleren, de kapper en andere persoonlijke verzorging zijn vrijwel nooit aftrekbaar.

Waar té voor staat…

Natuurlijk moeten gedeclareerde uitgaven ‘zakelijk’ zijn. Maar die marges zijn best ruim. Lunchen met een bekende kan bijvoorbeeld worden verantwoord als ‘netwerken’. De fiscus heeft geen probleem, zolang declaraties aan eten en drinken en dergelijke niet excessief zijn. Wie je structureel een kwart van zijn bedrijfsomzet uitgeeft in de horeca, loopt een verhoogd risico.

Geen verhaal zonder bonnetjes

Vuistregel is in ieder geval: houd een overzichtelijke administratie bij van je zakelijke inkomsten en uitgaven. Zonder bonnetjes redt een goed verhaal je ook niet.