Algemeen

Beloofde compensatie ondernemers bij milieuzones uitgesteld1 min lezen

By 2 november 2016 No Comments

De ingestelde milieuzones rond grote steden hebben tot gevolg dat ondernemers soms tienduizenden euro’s kwijt zijn aan de aanschaf van nieuwe bestelauto’s.

De beloofde compensatie voor ondernemers die afhankelijk zijn van het verkeer in en rond steden met milieuzones laat echter op zich wachten. Hoewel de milieuzones al van kracht zijn, is er nog geen regeling waar ondernemers gebruik van kunnen maken.

Ruim 95 procent van de 820.000 bestelauto’s in Nederland zijn van (kleinere) ondernemers zoals aannemers, bakkers, hoveniers of installateurs.

EVO en Fenedex, ondernemersorganisaties voor handels- en productiebedrijven, willen dat staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) de compensatieregeling zo snel mogelijk in werking stelt. Daarnaast willen ze dat gemeenten stoppen met het uitdelen van boetes totdat de regeling er is.

Staatssecretaris Dijksma heeft echter juist voorgesteld om het besluit over de compensatieregeling uit te stellen tot begin 2017.

Milieuzones

De gemeente Utrecht was meer dan een jaar geleden de eerste stad met een milieuzone, Rotterdam de tweede sinds begin 2016. In Amsterdam geldt vanaf 2017 een milieuzone.

“Ondernemers uit de hele regio zouden daarom van een compensatieregeling gebruik moeten kunnen maken”, aldus Evo en Fenedex.