Algemeen

Betaaltermijn gemeenten loopt nog steeds achter1 min lezen

By 25 juli 2017 No Comments

De laatste jaren zijn er steeds meer initiatieven gestart om de betaaltermijn van facturen te verkorten. Een verkorting van de betaaltermijn leidt tot een betere financiële positie bij bedrijven. Toch blijkt dat vooral bedrijven die voor de overheid of lokale gemeenten werken nog steeds stuiten op een lange betaaltermijn.

Gemeenten zijn wettelijk verplicht om facturen binnen 30 dagen te betalen. Dit gebeurt echter nog steeds niet bij iedere gemeente. Dit kan dan ook leiden tot negatieve financiële gevolgen voor de lokale MKB’ers en ZZP’ers. Er is de laatste jaren wel vooruitgang te zien op het gebied van de betaaltermijn, waarbij een groot aantal gemeenten inmiddels de rekeningen netjes binnen 30 dagen betaalt. Uit onderzoek blijkt dat 43% van de gemeenten uiteindelijk 90% van de rekeningen binnen 30 dagen betaalt.

 

Nog strenger bij de betaaltermijn

De laatste jaren zijn initiatieven zoals Betaalme.nu steeds strenger geworden als het aankomt op de betaaltermijn. Zij hebben inmiddels duidelijke afspraken kunnen maken met de grote gemeenten, zoals Gemeente Rotterdam, om te zorgen dat de rekeningen inderdaad netjes binnen 30 dagen worden overgemaakt. Er zijn nog enkele gemeenten waar dit niet gebeurt, waarbij Haarlemmerliede de facturen gemiddeld pas na 59 dagen betaalt.