Algemeen

Bijna 40% van de ZZP’ers heeft geen zakelijke rekening2 min lezen

By 18 juli 2017 No Comments

Voor ZZP’ers worden door de overheid en de Nederlandse banken regels vastgelegd die moeten worden nageleefd. Zo hebben Nederlandse banken een regel ingevoerd waarmee het verplicht wordt voor ZZP’ers om een zakelijke rekening te openen. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 38% van de ZZP’ers niet aan deze regel voldoet.

Volgens de Nederlandse banken mogen er op particuliere rekeningen uitsluitend particuliere af- en bijschrijvingen worden uitgevoerd. Hiermee wordt in de algemene voorwaarden vastgelegd dat er geen zakelijke af- en bijschrijvingen mogen plaatsvinden. Toch kiezen ZZP’ers er in een groot aantal gevallen voor niet aan deze voorwaarde te voldoen, vaak omdat de kosten voor een zakelijke rekening erg hoog liggen.

 

Bij een zakelijke rekening betaalt de ZZP’er een klein bedrag voor iedere transactie. Daarbij moet er ieder kwartaal betaald worden om deze rekening te gebruiken. Dit resulteert ieder jaar al snel in honderden euro’s aan extra kosten. Dit is voor veel ZZP’ers de reden dat zij liever voor de eigen particuliere rekening kiezen.

 

Zakelijke rekening en de belasting

Het is vanuit de Nederlandse wet niet verplicht om als ZZP’er een zakelijke rekening te gebruiken. De Belastingdienst geeft binnen de eigen voorwaarden aan dat het bij ZZP’ers wel duidelijk moet zijn waar bepaalde inkomsten vandaan komen. Het gebruik van een particuliere rekening voor de zakelijke af- en bijschrijvingen kan leiden tot een slecht overzicht binnen de administratie.

 

Hierdoor kan een particuliere rekening leiden tot een slechter financieel inzicht. Doordat alle af- en bijschrijvingen van zowel privé als zakelijk door elkaar heen lopen, kan het voorkomen dat de ZZP’er niet goed is voorbereid op de kosten die zij aan belasting moeten afdragen. Het loont voor de meeste ZZP’ers dan ook om een zakelijke rekening te openen en op deze manier een beter overzicht van de eigen administratie te verkrijgen.