Algemeen

Binnen 12 maanden al een NHG-hypotheek aanvragen door verplichte Inkomensverklaring Ondernemer1 min lezen

By 28 december 2018 No Comments

Vanaf 1 januari 2019 moeten ondernemers die langer dan één jaar actief zijn, hun inkomen laten vaststellen door een onafhankelijk rekenexpert als zij een hypotheek mét Nationale Hypotheek Garantie willen afsluiten. Op dit moment is de Inkomstenverklaring Ondernemer van NHG nog een pilot.

Verplicht

Twee jaar geleden startte NHG de pilot. Ondernemers kunnen hun inkomen laten bepalen op basis van verdiencapaciteit. Eerst konden alleen zzp’ers gebruik maken van deze regeling maar sinds de zomer kunnen ook andere ondernemersvormen gebruik maken van deze regeling. Met de Inkomensverklaring Ondernemer kunnen ondernemers na 12 maanden al een hypotheek met garantie aanvragen.

Rekenexperts

Eind deze maand loopt de pilot af en zal de Inkomensverklaring Ondernemer verplicht worden voor alle ondernemersvormen die een NHG hypotheek aanvragen. Hiervoor heeft NHG vier onafhankelijke rekenexperts aangewezen om de inkomens te bepalen. Dit zijn Overviewz in Barnveld, Pentrax Advies in Nijmegen, Raadhyus in Den Haag en Zakelijk Inkomen, per 1 februari 2019 in Nieuwegein.

Voor alle ondernemers

Op dit moment zijn er 19 geldverstrekkers die de NHG-hypotheek met Inkomensverklaring Ondernemers verstrekken. Ondernemers die drie jaar of langer actief zijn kunnen nu nog een NHG-hypotheek aanvragen zonder deze verklaring. Het verstrekken van IB-aangiftes van de afgelopen drie jaar is hierbij voldoende. Per 1 januari vallen álle ondernemers onder de Inkomensverklaring Ondernemers regel, ook als zij al langer dan drie jaar actief zijn.

Leave a Reply