Algemeen

Binnenkort gaat ook voor MKB’ers en ZZP’ers de privacywetgeving veranderen2 min lezen

Door: 21 augustus 2017 Geen Reacties

De nieuwe Europese wetgeving op het gebied van privacy gaat in 2018 in. Deze privacywetgeving geldt voor alle ondernemingen, zowel binnen het MKB als voor ZZP’ers. Toch geeft bijna 3 op de 4 MKB’ers en ZZP’ers aan niet op de hoogte te zijn van deze wijzigingen, terwijl er diverse veranderingen nodig zijn om aan deze nieuwe wetgeving te voldoen.

Dit gaat er veranderen

Op dit moment zijn de persoonsgegevens van Nederlanders nog beschermd onder de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Per 25 mei 2018 gelden in Nederland de regels die door de Europese Unie zijn samengesteld. Vanaf dat moment spreken we van de Algemene verordening gegevensbescherming (Avg). Eén van de kernpunten van de nieuwe privacywetgeving is dat mensen toestemming moeten gegeven om persoonsgegevens op te slaan.

 

Dit lijkt een kleine verandering, maar deze kleine verandering gaat vanaf dat moment voor iedere MKB’er en ZZP’er in. Dit betekent dat het in bezit zijn van persoonsgegevens een hele nieuwe kwestie gaat worden. Wordt er bijvoorbeeld een afspraak ingepland met een nieuwe klant? Dan moet de nieuwe klant toestemming geven dat de persoonsgegevens in een klantenbestand of kalender worden verwerkt.

 

Vooral voordeel voor internationale bedrijven

De nieuwe privacywetgeving biedt vooral voordelen voor bedrijven die in meerdere EU-lidstaten klanten hebben. Op dit moment wordt er in ieder land dat lid is van de Europese Unie een andere privacywetgeving nageleefd. Zodra de nieuwe wetgeving ingaat, zijn de wettelijke eisen en regels voor alle landen gelijk. Hierdoor kampen organisaties niet langer met verschillende autoriteiten op het gebied van persoonsgegevens, maar hebben zij – zoals de Europese Unie het zelf noemt – een ‘onestopshop’ voor alle regelgeving rondom het opslaan van persoonsgegevens.

 

Aanvullende informatie over de nieuwe privacywetgeving

De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens heeft een handige online omgeving opgezet waarin zelfstandigen en organisaties meer te weten komen over deze nieuwe wetgeving. Wij hebben voor jou alvast de belangrijkste informatie op een rijtje gezet:

 

Een handige omschrijving van de nieuwe wetgeving: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/europese-privacywetgeving/algemene-verordening-gegevensbescherming

 

Zo kun jij jouw organisatie voorbereiden op de nieuwe privacywetgeving:

https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/europese-privacywetgeving/voorbereiding-op-de-avg

 

Verantwoordingsplicht: hier moet jouw organisatie aan voldoen:

https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/europese-privacywetgeving/verantwoordingsplicht