Algemeen

Broodfonds alternatieve AOV voor zzp’ers?2 min lezen

By 30 juni 2016 No Comments

De afgelopen 10 jaar groeide het aantal zzp’ers dat deelnemer is in een broodfonds van 0 naar 9000. Daarmee is het broodfonds een groeiend alternatief voor de 1,2 miljoen zzp’ers van wie slechts een klein deel een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft. Te duur en te ingewikkeld, bovendien hebben chronisch zieken en ouderen te maken met allerlei uitsluitingsclausules. De broodfondsen, waarvan er inmiddels tweehonderd zijn, laten zien dat een groeiende groep zelfstandigen behoefte heeft aan een transparante verzekering tegen ziekte.

Het lijkt heel makkelijk: groepen van maximaal vijftig zzp’ers zetten elke maand individueel een bedrag op een aparte spaarrekening. Wanneer iemand in zo’n groep langer dan een maand ziek is krijgt deze een schenking van zijn collega’s uit de groep. De hoogte van de uitkering varieert van 750 tot maximaal 2.500 euro per maand en is afhankelijk van de maandelijkse inleg van respectievelijk 33,75 tot 112,50 euro.

Risico’s afdekken

Je bepaalt als deelnemer zelf welke risico’s je wilt afdekken, afhankelijk van je vaste lasten. De broodfondsen zijn vaak regionaal georganiseerd, waardoor alle leden elkaar kennen. Zzp’ers uit meerdere sectoren zitten samen in één broodfonds, inclusief ‘zware’ beroepen uit de bouw en zorg. Door de gemêleerde samenstelling van het ledenbestand spreiden de fondsen de risico’s. Het concept van een broodfonds is gebaseerd op vertrouwen. Er hoeven geen medische dossiers ingezien worden. Broodfondsuitkeringen vallen binnen de schenkingsregels van de Belastingdienst.

Het kabinet heeft nog steeds geen oplossing voor het hoge aantal onverzekerde zzp’ers. Alle partijen hebben in de aanloop van de Tweede Kamerverkiezingen hun mening al klaar. Het CDA komt bijvoorbeeld met een plan voor een verplichte basisverzekering, maar ZZP organisaties voelen niets voor dit soort verplichtingen.

Gestapeld helpen

Om te voorkomen dat broodfondsen niet kunnen uitkeren omdat er teveel zieken zijn en te weinig reserves, start de overkoepelende organisatie BroodfondsMaker per 1 oktober een aparte alliantie. Dertig broodfondsen hebben zich gemeld om elkaar zo nodig gedurende korte tijd te hulp schieten. Dit jaar krijgen ook de eerste broodfondsdeelnemers hun inleg terug omdat ze voldoende buffer, voor drie jaar, hebben opgebouwd.

De laatste vijf jaar keerden de broodfondsen in totaal bijna 3,1 miljoen euro aan 452 zieke zzp’ers. Dat komt neer op 6.800 euro per zieke. De gemiddelde ziekteduur is 174 dagen, bijna een half jaar. Vijf broodfondsdeelnemers kregen gedurende twee jaar uitkering. Wie dan nog niet hersteld is, moet uit het broodfonds en kan in sommige gevallen een beroep doen op de bijstand.