Algemeen

Broodfondsen voor zelfstandigen sterk in opkomst1 min lezen

By 8 augustus 2016 No Comments

Een populair alternatief voor een traditionele arbeidsongeschiktheidsverzekering is een broodfonds. Steeds meer zelfstandige ondernemers sluiten zich aan bij een broodfonds. Het aantal fondsen steeg explosief van 19 in 2012 naar 204 dit jaar. Er zijn er nog eens 20 in oprichting.

In totaal zijn op dit moment negenduizend zelfstandigen aangesloten bij een broodfonds. De afgelopen vijf jaar schonken zij in totaal ruim 3 miljoen euro aan zieke collega-ondernemers, blijkt uit cijfers van de Vereniging Broodfonds.

In 2015 was de totale inleg 4,8 miljoen euro; daarvan werd 1,3 miljoen euro uitgekeerd aan arbeidsongeschikte ondernemers. De zieken ontvingen gemiddeld 6.800 euro. Het ziektepercentage onder deelnemers lag rond de 1,2 procent.

Elkaar steunen

Een broodfonds is een arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor ondernemers. Zelfstandigen spreken in een groep onderling af om elkaar bij arbeidsongeschiktheid met schenkingen te steunen.

Veel zzp’ers hebben geen arbeidsongeschiktheidsverzekering vanwege de hoge kosten. Tussen 2011 en 2015 hadden 452 arbeidsongeschikte ondernemers toch een inkomen dankzij een broodfonds.

Wil je weten hoe een broodfonds werkt?

Kijk op de website van de Broodfondsmakers.