Algemeen

BSN in btw-nummer zzp’ers in strijd met privacy?1 min lezen

By 13 juni 2017 No Comments

Of de Belastingdienst burgerservicenummers (BSN) mag verwerken in btw-nummers van zzp’ers, dat is nog maar de vraag. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP), ook wel aangeduid als ‘privacywaakhond’ onderzoekt of de fiscus hier een wettelijke grondslag voor heeft. Het BSN vormt al sinds jaar en dag de basis voor het btw-identificatienummer van elke zzp’er.

De AP stelt dat het BSN een unieke, onlosmakelijk bij één bepaalde persoon passende code is. Voor het gebruik van bijzondere persoonsgegevens gelden extra strenge regels.‘

‘Met het BSN kan gemakkelijk een koppeling worden gemaakt tussen informatie uit verschillende bestanden. Onzorgvuldig gebruik van het BSN brengt daarom privacyrisico’s met zich mee, bijvoorbeeld misbruik van persoonsgegevens en identiteitsfraude,’ aldus de Autoriteit Persoonsgegevens.

In de huidige wetgeving is een zzp’er verplicht zijn of haar btw-nummer door te geven aan klanten. In de praktijk gebeurt dit het meest via facturen en plaatsing op de eigen website. Daarmee ligt het BSN van de zzp’er praktisch op straat.