Algemeen

CBS: ‘Er is meer vernieuwing nodig voor het MKB’1 min lezen

By 6 november 2018 No Comments

Het afgelopen jaar is de productiviteit van het MKB gestegen met 1,3%. Over de laatste vier jaar gezien is dat de laagste stijging tot nu toe. Dit heeft het CBS eerder deze week aangegeven.

Daarbij was er een krimping van 1% bij de productiviteit van het middenbedrijf. Dit heeft vooral te maken met de snelle veranderingen. In het kleinbedrijf – dit zijn bedrijven tussen de 10 en 50 medewerkers – steeg de totale productiviteit met 7%.

Met deze cijfers is goed te zien dat de kleinere bedrijven het op dit moment ontzettend goed doen. Dit zien we vooral terug in de zogeheten startups en scale-ups die in Nederland actief zijn. Over het algemeen zijn deze bedrijven veel meer met ontwikkeling en een stijgende productiviteit bezig.

Het middenbedrijf loopt achter

Dat startups en scale-ups snel kunnen schakelen is al langer bekend. Zo maken deze bedrijven meer gebruik van technieken zoals de Lean Startup, Agile werken en ook is SCRUM een belangrijke factor voor snellere groei. Dit klinkt voor veel middenbedrijven erg onbekend, dit zijn dan ook nieuwe termen voor technieken die als doel hebben het personeel productiever te maken en het bedrijf sneller te laten groeien.

Het middenbedrijf kan de productiviteit onder andere weer laten stijgen door productiever om te gaan met huidige middelen en met het personeel. Door nieuwe technieken in te zetten kunnen zij voor een hogere productiviteit zorgen, waardoor zij de strijd met de kleinere partijen ook gemakkelijker kunnen winnen.

Leave a Reply