Algemeen

Circulaire economie – Recyclen begint bij jezelf!4 min lezen

Wereldwijd zijn erg grote aantallen wetenschappers bezig om te bedenken hoe het nu verder moet met de afvalberg. De oplossingen worden gelukkig steeds talrijker. Veel initiatieven op dat gebied vinden we ook in Nederland.

Het moet gezegd worden: Nederland is geen koploper als het gaat om afvalbewustzijn. Toch lezen we bijna dagelijks nieuwe, hoopgevende berichten in de krant. Papier en glas worden al heel lang gerecycled. Maar zolangzamerhand begint er ook licht te gloren als het gaat om materialen waarvan lang gedacht werd dat hergebruik geen optie zou zijn.

Plastic
Eén van de meest lastige soorten afval is plastic. Er zijn geweldige creatieve initiatieven voor verwerking van binnenbanden, frisdrankpakjes, vrachtwagenzeilen en banieren tot allerlei modieuze accessoires. Maar dan blijft er nog steeds heel veel plastic over. Ingezameld plastic wordt verwerkt tot grondstoffen, waarmee opnieuw van alles geproduceerd kan worden (van fleecekleding tot afzetpaaltjes en tuinmeubilair).

Omdat plastic nauwelijks afbreekt in het milieu, blijft een in de natuur weggegooid stuk plastic eeuwenlang rondzwerven. Berichten dat er onder andere in de noordelijke Stille Oceaan een heel continent ontstaat van plastic afval, ook bekend als ‘Plastic Soup’ zijn niet overdreven. KLIK HIER naar een achtergrondfilmpje

De afvalberg moet dus kleiner worden, in plaats van jaar na jaar te blijven groeien. Dat kan op meerdere manieren gerealiseerd worden.

1 We moeten met zijn allen minder afval produceren

2 Het afval dat we produceren (en al geproduceerd hebben) moet door afvalscheiding en nieuwe technieken makkelijker verwerkt kunnen worden

3 Er moet gezocht blijven worden naar innovatieve manieren om afval te verwerken tot grondstoffen.

Hergebruik of recyclen, wat kun je zelf doen?

De meest goedkope manier van recycling is gewoon het opnieuw gebruiken van afval. Of nog breder getrokken: van spullen die mensen weggooien. Kringloopwinkels zijn daar een goed voorbeeld van. En natuurlijk de jaarlijkse vrijmarkt op Koningsdag. Dat wat de één niet meer nodig heeft, kan voor de ander juist heel bruikbaar zijn.

Afval scheiden en verminderen begint al bij het inkopen. Let bijvoorbeeld op de manier waarop artikelen door de fabrikant verpakt zijn.

Groeiend bewustzijn in Nederland
Steeds meer mensen worden zich bewust van het effect van de enorme hoeveelheden afval op de toekomst van onze planeet. Een toenemend aantal initiatieven voor hergebruik en recycling tot grondstoffen, veelal ondersteund door subsidies van de overheid en het bedrijfsleven bieden slimme oplossingen.

Duurzaam ondernemen
Een duurzame onderneming houdt rekening met de effecten op medewerkers, milieu en maatschappij. Een duurzame bedrijfsvoering is nergens hetzelfde, maar hangt bijvoorbeeld samen met de sector, de bedrijfsgrootte en de cultuur van de onderneming. Er bestaan internationaal erkende normen en richtlijnen zoals de OESO-richtlijnen, ISO 26000 en de ILO-normen.

Er zijn steeds meer bedrijven die zich inzetten voor een circulaire economie. Dit wordt onder andere gestimuleerd door de overheid door middel van het stellen van duurzaamheidseisen aan haar inkopen. Door hierop in te spelen vergroot een bedrijf haar kansen om te leveren aan de overheid. Dat is interessant, want de overheid koopt jaarlijks voor € 60 miljard in.

Bedden, pannen, luiers en plastic tasjes
Beddenfabrikant Auping is een goed voorbeeld van een bedrijf dat bezig is haar processen verregaand te verduurzamen. De bedden die zij bouwen zijn onverwoestbaar en gaan dus tientallen jaren mee. Vaak wisselen ze in die tijd meerdere keren van eigenaar. Elk jaar wordt er in Nederland door de vuilverwerking een stapel matrassen verbrand die tien keer zo hoog is als de Eiffeltoren. Auping zorgt ervoor dat matrassen worden ingenomen en gerecycled.

Tefal, als bedrijf actief in 120 landen, werkt samen met Coolrec, recyclespecialist op gebied van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA), om oude Tefalpannen te verwerken tot hoogwaardige secundaire grondstoffen en daarmee haar duurzaamheidsdoelstellingen te behalen.

De mogelijkheid om luiers op grote schaal te recyclen komt met rasse schreden dichterbij. Jaarlijks worden er in Nederland 1 miljard luiers weggegooid, dat is 185.000 ton luierafval, blijkt uit een analyse binnen het Ketenproject luiers. De luiers zelf beslaan 45.000 ton hiervan. De inhoud van feces en urine levert nog eens 140.000 ton op. Nieuwe methodes kunnen de verschillende elementen waaruit luiers bestaan van elkaar scheiden, waardoor recycling in verschillende grondstoffen mogelijk wordt.

Sinds 2016 mogen er geen gratis plastic tasjes meer worden uitgedeeld in Nederland. Dit resulteerde heel gemakkelijk in een spectaculaire vermindering van 70 procent van het aantal verstrekte plastic tasjes. Mensen nemen, net als vroeger, gewoon zelf hun tas mee als ze boodschappen doen.

Circulaire Economie, wat is dat?
De circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. Anders dan in het huidige lineaire systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd.