Algemeen

Commotie rondom nieuwe VAR stemmingmakerij?1 min lezen

By 25 juli 2016 No Comments

Eindelijk een tegengeluid. Afgelopen week verscheen er onder de titel ‘Flexibele arbeid inkopen bij de bron, wel zo slim.’ een artikel in het Financiëel Dagblad, waarin John Kopp de Wet DBA, die in de plaats is gekomen voor de VAR, afdoet als ‘oude wijn in nieuwe zakken’.

Kopp schrijft: ‘De eisen rond het zelfstandig ondernemerschap blijven hetzelfde. Verkapte loondienstconstructies waren al verboden en dat blijven ze. Ook de zogenaamd lastig administratieve manier van werken is schromelijk overdreven. Gebruik van modelovereenkomsten is niet verplicht. Alleen als er twijfel bestaat of sprake is van verkapte loondienst, is werken met een modelovereenkomst verstandig. En als er al sprake is van een twijfelgeval, dan kan worden volstaan met een enkele verwijzing naar een passende standaard modelovereenkomst.’

Hij stelt dat de onderzoeken die tot nu toe gepubliceerd en besproken zijn, bijna zonder uitzondering zijn geïnitieerd door uitzendbureaus, detacheerders en payrollorganisaties, die graag olie op het vuur gooien en zich alvast in hun handen wrijven over de goede tijden die gaan komen. Er wordt namelijk een aanzienlijke groei verwacht in de uitzend- en detacheringsmarkt.

Klik hier voor het artikel in het FD.

John Kopp is oprichter van platform ProfessionalXS, dat professionals en opdrachtgevers met elkaar verbindt.