Algemeen

Corona-crisis en de gevolgen voor jouw hypotheek als ondernemer2 min lezen

By 2 april 2020 april 6th, 2020 No Comments

Voor heel veel ondernemers heeft de crisis die is ontstaan door de uitbraak van het Corona-virus, enorme gevolgen. Gelukkig zijn er maatregelen in het leven geroepen door de overheid die steun kunnen bieden. Ook is het in veel gevallen mogelijk om met de bank een regeling te treffen met betrekking tot jouw huidige hypotheek. Denk hierbij aan 3 maanden uitstel van betalen van rente en aflossing. Dit zijn mooie maatregelen maar zijn slechts voor de korte termijn een oplossing.  Uiteindelijk moet de rente en de aflossing toch echt alsnog te worden betaald. Wij willen je graag informeren over de mogelijkheden voor lagere hypotheeklasten op de lange termijn. Maar vooral waarom je dit juist nu zou moeten regelen!

 

We hebben met een aantal zaken te maken die de maandlasten van jouw hypotheek bepalen. Een belangrijk onderdeel hiervan is de hypotheekrente. Deze rente is momenteel (nog) historisch laag, maar is bij een aantal banken al langzaam aan het stijgen. Het kan dus verstandig zijn om jouw hypotheek nu nog over te sluiten zodat je de komende 20 à 30 jaar een erg lage rente betaalt. Waar je wel rekening mee moet houden als ondernemer is dat men bij het (over)sluiten van een hypotheek van een ondernemer kijkt naar de financiële gegevens van zowel jou privé als jouw bedrijf over de afgelopen 3 jaren. Wat betekent dit nu in de praktijk? Er wordt om te bepalen wat je aan hypotheek kunt krijgen momenteel gekeken naar de jaarcijfers van de jaren 2017, 2018 en 2019. Van deze cijfers wordt het gemiddelde inkomen genomen en dat bepaalt welk hypotheekbedrag je maximaal kunt lenen. Vanaf volgend jaar betekent dit dat de cijfers van 2020 worden meegenomen in deze berekening. Gezien de te verwachten omzetdaling van nagenoeg alle ondernemers in 2020 door de Corona-crisis, is het aannemelijk dat het gemiddelde resultaat lager uitvalt. Je kunt dan wellicht niet meer de hypotheek krijgen die nodig is om de huidige dure hypotheek over te sluiten. Gevolg is dat je te veel blijft betalen voor jouw huidige hypotheek. Deze rekenmethodiek voel je mogelijk ook in de jaren hierna. Een matig resultaat in 2020 met betere resultaten in 2021 en 2022 resulteert hoogstwaarschijnlijk ook in een gemiddeld inkomen dat niet toereikend is om de hypotheek over te kunnen sluiten. Op zijn vroegst ontstaat dan in 2024 een nieuwe kans op basis van het gemiddelde van de jaren 2021, 2022 en 2023.

 

Kom dus nu in actie! Sluit jouw hypotheek over naar een lagere hypotheekrente en betaal de komende 20 à 30 jaar een structureel lagere maandlast die je helpt meer financiële ruimte te verkrijgen om jouw onderneming na Corona weer versneld financieel gezond te krijgen (jaren minder vaste maandlasten). Hoe? Wij helpen je graag. Een indicatieve berekening van de mogelijkheden is snel gemaakt! Klik hier >>

 

 

Leave a Reply