Algemeen

Cyberveiligheid vaak in gevaar door laksheid personeel2 min lezen

By 2 oktober 2017 No Comments

Oude werknemers die nog inloggegevens hebben of het huidige personeel dat bestanden met malware downloadt. Er zijn voor MKB-bedrijven steeds meer risico’s op het gebied van cyberveiligheid.

De term cyberveiligheid komt van het beschermen van bedrijfsgevoelige data. Dit kunnen inloggegevens voor bankrekeningen zijn, maar ook creditcardgegevens van klanten. Op dit moment is cybersecurity een essentieel onderdeel van de bedrijfsstrategie. Maar liefst 20% van de MKB-bedrijven heeft in 2016 te maken gehad met een online aanval op de systemen.

 

Efficiënte bescherming bij het personeel

Wanneer een werknemer het bedrijf verlaat, heeft deze vaak nog inloggegevens van een groot aantal systemen. De accounts van deze werknemer blijven over het algemeen nog lange tijd bestaan. Dit betekent dat er accounts op het netwerk beschikbaar zijn, maar niet actief worden gebruikt. Ideaal voor kwaadwillenden om toegang te krijgen tot systemen waar zij eigenlijk niet horen.

 

Het is aan werkgevers om het personeel voldoende te instrueren op het gebied van cyberveiligheid. Hier komt meer bij kijken dan het goed beveiligen van de online omgeving met beschermende serversoftware. Het personeel zelf kan op veel manieren leiden tot het in gevaar komen van de cyberveiligheid.

 

Steeds meer voorbeelden van cyberaanvallen

De RansomWare die eerder dit jaar werd verspreid, onder de naam “WannaCry”, heeft miljoenen aan schade veroorzaakt. Vaak werden bedrijven door middel van e-mails opgeroepen om bestanden te downloaden. Het zomaar downloaden van bestanden is altijd af te raden, zelfs wanneer deze vanaf een bekend adres komen.

 

Een ongeval zit in een klein hoekje, en dit geldt ook voor de manier waarop schadelijke software zich kan verspreiden.

 

Of het nu gaat om een bestand dat niet op de computer hoort, het achterlaten van openstaande accounts van oud-medewerkers of onvoldoende bescherming van de servers, het kan altijd leiden tot gevaren op het gebied van data en toegang tot betaalomgevingen. Voorkom daarom dat jouw onderneming slachtoffer wordt van cyberaanvallen en licht uw personeel in over de gevaren die zij online lopen.