Algemeen

De belangrijkste punten van Prinsjesdag voor MKB’ers2 min lezen

By 19 september 2018 No Comments

Ieder jaar maakt het kabinet op de derde dinsdag van de maand bekend welke economische wijzigingen er de komende jaren aankomen. Dit jaar was er weer veel nieuws voor MKB’ers, met voordelen en nadelen.

Hieronder zetten wij de belangrijkste uitkomsten van Prinsjesdag 2018 voor MKB’ers op een rijtje:

De koopkracht stijgt met 1,5%

Vorig jaar steeg de koopkracht met 0,6% en dit jaar stijgt deze met maar liefst 1,5%. Dit is vooral goed voor bedrijven die zich op de consumentenmarkt richten. Werknemers gaan er komend jaar namelijk 1,6% op vooruit en ook gepensioneerden zien een stijging van 1,5%.

De premie van zorgverzekeringen gaat omhoog

Het komende jaar gaan Nederlanders gemiddeld iedere maand €10 meer betalen voor hun zorgverzekering. Als MKB’er ben je vaak verantwoordelijk voor de zorgverzekering van jouw werknemers. De kosten aan zorgverzekeringen voor jouw personeel zullen het komende jaar dus flink stijgen, gemiddeld 5 tot 9%.

Er is sprake van een personeelstekort

Op dit moment is er sprake van personeelstekort op de Nederlandse arbeidsmarkt. Er zijn maar liefst 325.000 openstaande vacatures en niet voldoende werknemers om dit op te vullen. Dit is vervelend nieuws voor het MKB, omdat de gemiddelde vacature hierdoor langer openstaat en het de komende jaren naar verwachting ook lastig blijft om nieuw personeel te vinden.

Het laag BTW-tarief stijgt van 6% naar 9%

Het komende jaar gaat het laag BTW-tarief omhoog naar 9%. Dit tarief staat op dit moment op 6%. Dit is dan ook een flinke stijging. Naar verwachting zal dit leiden tot een dalende afname van diensten en producten die op dit moment met 6% worden belast. De bedoeling is dat de wijziging ingaat vanaf 1 januari 2019. Toch moeten de Tweede Kamer en Eerste kamer hier eerst nog mee instemmen. Naar verwachting zullen zij inderdaad voor een verhoging stemmen.

Er komt meer geld voor cyberveiligheid

In 2019 komt er nog eens een extra €30 miljoen vrij om cybercriminaliteit te bestrijden. Dit is goed nieuws voor bedrijven binnen deze sector, maar ook voor alle MKB’ers in het algemeen. Door extra investeringen in cyberveiligheid is de kans op technische problemen bij bedrijven kleiner. Uit onderzoek blijkt dat 20% van het MKB te maken heeft met cybercriminaliteit, dus dit zal grote problemen op de markt helpen op te lossen.

Een leasefiets van de zaak

Op dit moment is het door talloze regels nog lastig om jouw personeel een fiets van de zaak aan te bieden. Hier wil het kabinet in 2020 verandering in brengen door bedrijven in staat te stellen om het personeel voor een klein bedrag (gemiddeld €5 per maand) een eigen leasefiets aan te bieden. Hier vallen elektrische fietsen ook onder.

€92 miljoen voor de Brexit

Met de aankomende Brexit is het voor bedrijven die zakendoen met Groot-Brittannië belangrijk om zich goed voor te bereiden. Daarom investeert het kabinet het komende jaar €92 miljoen om bedrijven te helpen zich op de juiste manier te anticiperen op de veranderingen die de Brexit met zich meebrengt.

Leave a Reply