Algemeen

De belangrijkste punten van Prinsjesdag voor ZZP’ers2 min lezen

By 19 september 2018 No Comments

Dit jaar heeft Prinsjesdag weer nieuwe veranderingen meegenomen voor het komende jaar. Zelfstandige ondernemers gaan er op een aantal vlakken op vooruit, maar er zijn ook diverse wijzigingen die kosten voor zelfstandigen met zich meebrengen.

Wij zetten de belangrijkste wijzigingen voor zelfstandigen voor jou op een rijtje.

Er is sprake van een personeelstekort

Slecht nieuws voor werkgevers, maar goed nieuws voor zelfstandigen. Op dit moment is er sprake van personeelstekort op de arbeidsmarkt. Dit biedt voor zelfstandigen nieuwe mogelijkheden, want dit betekent dat er meer opdrachten beschikbaar zijn en dat je hier ook een hoger tarief voor kunt vragen.

Er wordt 92 miljoen uitgetrokken voor de Brexit

Met de aankomende Brexit gaat er voor Nederlandse ondernemers ook een en ander veranderen. Als jij op dit moment zakendoet met bedrijven in Groot-Brittannië dan zal een en ander veranderen binnen de manier waarop jij te werk zult gaan. Het kabinet heeft besloten om 92 miljoen uit te trekken om Nederlandse bedrijven, waaronder ook zelfstandigen, te helpen om zich op de Brexit voor te bereiden.

Er komt extra geld voor cybersecurity

Bedrijven die zich richten op cybersecurity kunnen blij zijn met een van de nieuwe maatregelen van het kabinet. Er komt het komende jaar nog eens 30 miljoen euro extra vrij voor de aanpak van cybercriminaliteit.

Het lage BTW-tarief stijgt van 6% naar 9%

Diverse diensten en producten die op dit moment worden belast met het BTW-tarief van 6% worden vanaf 1 januari 2019 belast met 9% BTW. Er wordt verwacht dat deze stijging van het laag BTW-tarief zal leiden tot een dalende afname van diensten die op dit moment binnen dit segment vallen.

De koopkracht stijgt gemiddeld met 1,5%

Met een stijgende koopkracht komt er voor bedrijven, en ook zelfstandigen, meer geld op de markt. Dit betekent dus een hogere omzet. Vooral zelfstandigen die zich op de consumentenmarkt richten zullen hier hun voordelen uit halen. Zelfstandigen die met bedrijven werken die zich op de consumentenmarkt richten zullen hier ook de vruchten van plukken.

Zelfstandigen gaan meer betalen voor de premie zorgverzekering

 

Als zelfstandige ondernemer betaal je naast de normale premie voor de zorgverzekering ook een inkomensafhankelijke zorgpremie. Deze ligt in 2018 op 5,6%. Naar verwachting gaat iedere Nederlander, waaronder dus ook zelfstandigen, maandelijks €10 meer betalen voor de zorgverzekering.

Leave a Reply