Algemeen

De energiemarkt is een slagveld geworden1 min lezen

By 17 maart 2016 februari 14th, 2020 No Comments

Het kan verkeren. De grote olieconcerns zoals Shell maken opeens geen miljardenwinsten meer en honderdduizenden mensen raakten hun baan in die sector kwijt.

U realiseert het zich misschien niet direct: maar de lage olieprijs zorgt ook mede voor de lage tarieven voor gas en stroom. En inderdaad: ook de grote energieleveranciers schrijven rode cijfers. Bij Nuon is bijvoorbeeld net weer een grote ontslagronde aangekondigd.

Goed nieuws voor ons, de klanten, zou je zeggen. Maar: uit ons onderzoek onder bijna 4.000 ondernemers is gebleken dat 57 procent van de ondernemers hier niet, of onvoldoende, van weet te profiteren.

Meer dan de helft van de ondernemers zit namelijk óf nog met de hoge prijzen van enkele jaren geleden (vaak meer dan 30-40% hoger), óf zitten op relatief hoge variabele tarieven die ook nog eens mee gaan stijgen met de markt.

Want is het wel realistisch is om te denken dat de prijzen benzine, gas en stroom nóg veel verder gaan dalen?

Wij denken dat de bodem min of meer bereikt is:

  • De prijzen van gas en stroom zijn gekoppeld aan de olieprijs. Deze is min of meer stabiel en aan de pomp zijn de benzineprijzen zelfs alweer gestegen.
  • Praktisch alle grote energieleveranciers draaien rode cijfers. Het snijden in kosten is intussen al gedaan. Er moet iets gebeuren gaan aan de opbrengstenkant.
  • Het gemiddelde verbruik per huishouden neemt na jaren van daling weer TOE. De markt is een kwestie van vraag en aanbod.

Wij hebben dan ook een duidelijk advies: zet NU uw tarieven vast en profiteer de komende jaren van de lage tarieven van vandaag.