Algemeen

‘De ideale lengte van een werkdag bestaat niet’2 min lezen

By 1 november 2016 No Comments

In Zweden worden al een paar jaar proeven gedaan met een 6-urige werkdag en ook in Nederland wordt het begrip ‘flexibele werktijden’ steeds meer gedragen. Maar wat is nou de ideale lengte van een werkdag en hoe ga je daar als werkgever mee om?

Het hangt af van het individu”, zegt Janneke Plantenga, hoogleraar Economie van de welvaartsstaat aan de Universiteit Utrecht, over de optimale lengte van een werkdag. “Bij een 6-urige werkdag en 30-urige werkweek sta je bijvoorbeeld misschien wel vijf keer in de file. Dan zul je zien dat sommige mensen zeggen: ‘Ik werk liever vier keer negen uur, dan kan ik een dag thuisblijven’.”

Volgens Plantenga is er in Nederland al veel variatie en flexibiliteit op het gebied van arbeidstijden. “Mijn pleidooi zou niet zijn om de norm te veranderen, maar om de manier van werken nog individueler te maken.”

Werkgevers kunnen daar absoluut iets in betekenen, aldus Plantenga. “Ze kunnen meer onderling overleg voeren met werknemers. Maak binnen een bepaalde bandbreedte afspraken over het totale aantal uren dat iemand werkt en waar en wanneer. Je gaat dan richting functiecontracten.”

Productiviteit

Ook Coen van Limborgh van Syntro, een adviesbureau voor arbeidstijden, heeft geen eenduidig antwoord op de vraag wat de ideale lengte van een werkdag zou moeten zijn. “Dat hangt erg van de situatie af.”

“Als je kijkt naar de alertheid van werknemers en ervan uitgaat dat die samenhangt met de productiviteit, zie je dat deze snel afneemt als mensen langer dan negen uur op een dag werken. Op basis daarvan zou je kunnen zeggen: dat moet je dus niet doen.”

Volgens Van Limborgh hebben werkgevers vaak geen inzicht in hoe lang werknemers kunnen en willen werken. “Ik adviseer opdrachtgevers wel om mogelijkheden voor flexibiliteit te bieden. Ze merken dan dat de wereld niet op z’n kop komt te staan.”

Balans

Ben Jansen, directeur van adviesbureau Déhora, zegt daarover: “We gaan toe naar een samenleving waarin flexibiliteit de norm is. Dat geldt niet alleen voor de werknemer, maar ook voor de werkgever.”

“Daar moet een goede balans in komen”, aldus Jansen. “Dat lijkt mij de toekomst. Zeker als je kijkt naar de instelling van veel Nederlanders: zij willen graag een goede balans tussen werk en privé. Individualisering van werk is daarom erg belangrijk.”