Algemeen

De nieuwe groeimarkt heet Halal2 min lezen

By 18 april 2016 No Comments

Over 15 jaar is meer dan een kwart van de bevolking Moslim: en Halal is veel meer dan vlees van ritueel geslachte dieren. Deze markt groeit de komende jaren naar 650 miljard euro aan voeding alleen. Volop kansen voor ondernemers dus?

Op 17 en 18 april vindt in Eindhoven de allereerste beurs over dit onderwerp plaats: Halal Expo Europe. Opvallend is dat zich onder de exposanten behalve leveranciers van voeding ook financiële dienstverleners bevinden, zoals bijvoorbeeld Atradius.
“Halal is een levenswijze die ook steeds meer niet-Moslims aanspreekt” zegt beursorganisator Jop Thissen in de Telegraaf.

Cosmetica

Volgens Mariam Aaras van het Voorlichtingsbureau Halalvoeding voelen veel vegetariërs en jongeren zich aangetrokken tot de Halal levensstijl. Deze omvat dus veel meer dan allen eten. Zij neemt als voorbeeld de veelgebruikte kleurstof E120, die wordt bereid uit het bloed van luizen en niet Halal is.
“Het dierenwelzijn maakt onderdeel uit van de islamitische spijswetten, maar is ook van toepassing op cosmetica en tal van andere producten en voedingsmiddelen”, zegt Aaras in hetzelfde artikel.

De discussie over dierenleed door laboratoriumproeven en -tests in de ontwikkeling en productie van cosmetica is actueel en heeft op zichzelf niets met Halal te maken. Maar: Halal cosmetica is diervrij en is daarom absoluut niet alleen aantrekkelijk voor Moslims. Dit is één van de voorbeelden van de kansen die er liggen in deze markt.

Toerisme

In oktober is er een congres over Halal en toerisme, wederom in Eindhoven. Restaurants en hotels kunnen hun voordeel doen door zich te informeren over wat Halal nu precies inhoudt en hoe zij een graantje van deze markt kunnen meepikken.

Het staat vast dat Moslims een aanzienlijk deel van onze bevolking vormen. Het blijkt ook zo te zijn dat bepaalde elementen van de Halal levensstijl ook voor niet-Moslims aantrekkelijk kunnen zijn. Reden genoeg dus voor ondernemers om zich te verdiepen in deze materie!