Algemeen

De nieuwe Privacywet ook zeker verplicht voor kleine bedrijven1 min lezen

By 11 mei 2018 juni 25th, 2018 No Comments

Vorige maand heeft de UEAPME, de Europese organisatie van de nationale MKB-koepels, een brief gestuurd om bezwaar te maken over voornamelijk artikel 30 van de nieuwe privacywet, die per 25 mei in zal gaan.  Ze zijn van mening dat deze regel, die gaat over het registreren van de gegevensverwerking, kosten met zich mee zal brengen. Met deze brief vragen ze om een uitzonderingspositie voor het MKB.

Er wordt in de nieuwe wet vrijstelling gegeven aan de ondernemingen die occasioneel persoonlijke gegevens opslaan. Maar eigenlijk heb je als bedrijf altijd wel een klantenbestand en sla je vaak emailadressen en telefoonnummers op. UEAPME hoopte op een uitzonderingspositie voor het MKB, en in deze brief tonen ze hun bezorgdheid over de interpretatie van het ‘incidentele verwerken’. Zij stelden voor om deze definitie ruimer te nemen en vroegen om uitzondering voor de bedrijven die niet als core business,  persoonlijke gegevens verwerken.

Echter is deze uitzondering volgens de Autoriteit Persoonsgegevens niet mogelijk. MKB-bedrijven en zzp’ers zullen ook aan de regels moeten voldoen.