Algemeen

De nieuwe ZZP-wet wordt in januari besproken2 min lezen

By 29 december 2017 No Comments

Afgelopen donderdag heeft minister Koolmees aangegeven dat er in januari gesproken gaat worden over de nieuwe ZZP-wet. Dit moet de vervanger van de Wet DBA worden; een wet die door veel ZZP’ers en opdrachtgevers gezien wordt als een wet die meer nadelen dan voordelen oplevert.

Het plan is om de wet op zijn vroegst in 2020 gereed te hebben, waarbij minister Koolmees aangeeft dat dit al een ambitieus tijdspad is. Het doel van de nieuwe wet is om meer zekerheid aan zowel zelfstandigen als opdrachtgevers te bieden; iets waar de Wet DBA ook voor bedoeld was maar welke juist tot meer onzekerheden leed.

 

Schijnzelfstandigheid tegenwerken

Een van de doelen van de nieuwe ZZP-wet, en ook van de Wet DBA, is om schijnzelfstandigheid in Nederland te voorkomen. Hierbij wordt men als ZZP’er ingehuurd, maar is er eigenlijk sprake van een verkapt dienstverband. Het is voor bedrijven een goedkopere manier om personeel aan te nemen, want deze constructie laat bedrijven onder andere de sociale lasten vermijden.

 

De Belastingdienst heeft vorig jaar ontzettend veel informatie gedeeld over de Wet DBA en welke boetes er voor bedrijven en zelfstandigen aankomen. Op dit moment is er echter nog geen enkele boete uitgeschreven. De voornaamste reden is de onduidelijkheid rond de Wet DBA.

 

“Er is haast”

Minister Koolmees geeft aan dat de nieuwe wet met grote spoed moet worden doorgevoerd. Hij benoemt onder andere het voorbeeld Deliveroo, waarbij de werknemers door middel van het verkapte dienstverband bij het bedrijf aan de slag gaan. Deliveroo laat haar bezorgers – vaak jonge studenten – een eigen onderneming opzetten om de ZZP-constructie binnen Deliveroo te handhaven. Dit brengt echter te veel obstakels met zich mee: vaak weten de studenten niet hoe je als ZZP’er bijvoorbeeld de administratie moet uitvoeren.