Algemeen

De overheid lanceert een MKB-kenniscentrum voor cybersecurity2 min lezen

By 25 september 2017 No Comments

Maar liefst 20% van alle bedrijven die binnen het MKB valt kreeg in 2016 te maken met een cyberaanval. Hackers proberen tijdens deze cyberaanvallen data van klanten te stelen, waaronder betaalgegevens van creditcards.

Het is vandaag de dag aan de onderneming zelf hoe zij de cybersecurity opzetten. Er zijn op dit moment nog geen wettelijke richtlijnen die de mate van beveiliging vaststellen. Dit leidt ertoe dat bedrijven de online beveiliging niet als kernpunt voor het bedrijf zien. Het gevolg is dat hackers op dit moment grotendeels vrij spel hebben binnen de digitale wereld.

 

Nieuw kenniscentrum van de Nederlandse overheid

Dit heeft ertoe geleid dat de Nederlandse overheid nu zelf een kenniscentrum opzet, wat vanaf 2018 beschikbaar is voor alle bedrijven die binnen het MKB vallen. Het Digital Trust Centre (DTC) richt zich op het verstrekken van informatie over bescherming tegen online aanvallen.

 

Eerder dit jaar was het al twee keer raak met internationale cyberaanvallen: WannaCry en Petya. Ondanks het feit dat deze twee aanvallen de wereldwijde media hebben bereikt, is dit slechts het topje van de ijsberg. Hackers proberen op tientallen verschillende manieren om bij data te komen die normaal gesproken goed verborgen moet zijn.

 

Kennis leidt tot verbetering

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff heeft in een Kamerbrief aangegeven dat het kenniscentrum moet leiden tot betere kennis bij het MKB. Dit heeft als primaire doel de online beveiliging van deze bedrijven tot een hoger niveau te tillen.

 

Daarbij functioneert het kenniscentrum vanaf 2018 ook als informatieportaal, waarbij het MKB op de hoogte gehouden wordt van de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity en nieuwe dreigingen die op het internet spelen.

 

De begroting, welke vorige week dinsdag bekend is gemaakt, biedt een bedrag van 26 miljoen om de online veiligheid van Nederland te verbeteren. Een bedrag van 2,5 miljoen wordt geïnvesteerd in het kenniscentrum DTC.