Algemeen

De Specialist – Nieuwe duurzame revolutie: Na led komt lichtmanagement3 min lezen

By 29 maart 2017 No Comments

Er is de afgelopen jaren een enorme besparing gerealiseerd op verlichtingsgebied. Led was het toverwoord. Maar de volgende duurzame revolutie is alweer in beeld: lichtmanagement. Door op een slimme manier verlichting steeds efficiënter te dimmen en uit te schakelen, zijn opnieuw enorme energiebesparingen mogelijk.

Efficiënt

Bewegings- en daglichtsensoren verzamelen data, waarmee de verlichting heel efficiënt gemanaged kan worden. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld volgens een tijdschema, aan de hand van de hoeveelheid daglicht die een bepaalde ruimte binnenvalt of op basis van beweging. Als er niemand in een ruimte aanwezig is, gaat het licht gewoon uit.

Lichtmanagementsystemen zijn er tegenwoordig in veel varianten, van eenvoudig tot ingewikkeld. Ze zijn geschikt voor kleine kantoorpanden, maar ook voor enorme industriehallen en magazijnen.

De aandacht voor duurzaamheid maakt dat het toepassen van lichtmanagement steeds actueler wordt. Het tempo waarin nieuwe mogelijkheden en toepassingen voor lichtmanagementsystemen worden ontwikkeld, neemt dan ook hand over hand toe. Ondernemers willen graag energiezuinige kantoren en lichtmanagement, waarmee een verdubbeling bereikt kan worden van de besparing die al gerealiseerd was met ledverlichting, speelt hierin een belangrijke rol.

Lichtmanagement wordt dan ook gezien als de volgende stap op energiebesparing, na de led-revolutie. Uiteraard gebruikt led veel minder energie, maar als je de lamp laat branden terwijl dat niet nodig is, verspil je nog steeds energie.

Internet connected

De nieuwe generatie lichtmanagementsystemen, die via internet bediend kan worden, stelt gebruikers bijvoorbeeld in staat om verlichting real-time te monitoren. Die terugkoppeling verhoogt de betrokkenheid van de eindgebruiker en zorgt voor een pro-actieve houding. De gebruiker is daadwerkelijk bezig met energie te besparen.

Het is mogelijk om verschillende locaties via één online-interface te managen. Zo heeft de eindgebruiker inzicht in al zijn verlichtingssystemen, waar dan ook ter wereld, en kunnen op één locatie succesvol gebleken energie-efficiënte maatregelen, simpel doorgevoerd worden op alle locaties.

Daarnaast is het mogelijk om uit de data die door lichtmanagementsysteem verzameld wordt, de verlichting aan te passen aan het aanwezigheidspatroon van mensen op de werkvloer. Dat kan op jaarbasis enorm schelen.

loT-enabled

Connected lichtmanagementsystemen worden de standaard. De verwachting is dat binnen een aantal jaar ieder nieuw armatuur IoT-enabled is (mogelijkheid om het armatuur te verbinden met het internet). Door de dalende prijzen wordt lichtmanagement bereikbaar voor steeds meer mensen.

Data optimaal inzetten

De meeste energie bespaar je nog steeds door het licht gewoon uit te doen. De energiebesparing die je met lichtmanagement kunt behalen is natuurlijk eindig. Maar lichtmanagement geeft gebruikers ook extra inzicht. Met de data die er voorhanden zijn kun je checken of alle ruimtes in een gebouw bijvoorbeeld optimaal benut worden. En of minder ruimte misschien ook een optie is.

De afgelopen jaren hebben we ongeveer 50 procent aan energie weten te besparen op verlichting. Maar tegelijkertijd zijn we twee keer zoveel ruimte gaan gebruiken, waarmee die energiebesparing weer teniet is gedaan. Efficiënter gebruik van ruimte kan ook grote besparingen opleveren. Met lichtmanagement kan dat bereikt worden. De data die lichtmanagement oplevert, kan namelijk ook voor andere doeleinden ingezet worden, zoals efficiënter ruimtebeheer.