Algemeen

De upgrade naar Windows 10. Doen of niet?3 min lezen

By 7 maart 2016 februari 14th, 2020 No Comments

Bij mij verschijnt ie regelmatig als ik opgestart ben: “Al meer dan 100 miljoen gingen u voor, upgrade nu ook gratis naar Windows 10!”

Tot nu toe heb ik het niet gedaan. Een onderbuik gevoel.

Maar: ik wilde het weten en ging op onderzoek uit.

Laat ik allereerst bekennen dat ik de melding dat ruim 100 miljoen het “al” gedaan zouden hebben, weinig inspirerend vind. Er zijn immers vast wel een slordige twee miljard computers die op Windows draaien, dus zo bezien is die 100 miljoen maar een schamele vijf procent.

Op internet is het antwoord moeilijk te vinden. Er zijn wel diverse forums, tot en met de Consumentenbond aan toe, waar het een topic is. Maar gek genoeg lijkt het meer te gaan over de irritatie over de opdringerigheid waarmee Microsoft het aan haar klanten opdringt, dan over de vraag: wel of niet doen?

Kortom, ik heb advies ingewonnen bij een aantal van onze deelnemers die het weten kunnen (er zijn bijna 1.000 ICT-bedrijven aangesloten bij MKB Belangen). Hieronder de belangrijkste zaken die u als praktische gebruiker moet weten over Microsoft Windows 10:

  • Het is min of meer een mix tussen Windows 7 en 8. De startknop is terug! Maar: de “tegels” van Windows 8 zijn er ook nog.
  • De omschakeling qua “wennen” is kleiner dan bij de upgrade van Windows 7 naar 8. Het is even anders, maar je bent er eigenlijk zó mee vertrouwd.
  • Het is een fabeltje dat je computer er langzaam van wordt. Althans, als je een beetje een modern apparaat hebt.
  • Overigens checkt de update zélf of de machine het aan kan.
  • Het kan inderdaad voorkomen dat bepaalde programma’s niet goed of minder functioneren. Microsoft zegt zelf dat dit aangegeven wordt. Dit kán echter de driver voor een printer zijn. In dat geval is het puzzelen en hopen dat de fabrikant een update voor Windows 10 heeft…
  • HOERA! Eindelijk einde Explorer, de traagste browser allertijden, die ik zélf alleen tegen beter weten in ook nog altijd gebruikte… De nieuwe browser heet Windows Edge. Ik moest even wennen aan het uiterlijk, maar het is een grote verbetering! Handig: een soort leesfunctie, waarmee je plaatjes, banners en reclames uitschakelt en alleen de tekst te zien krijgt.
  • In een tijd van hackers en cyber criminaliteit is het wél zo verstandig om zo goed mogelijk beschermd te zijn. De realiteit is: Windows 10 is het beste dat Microsoft te bieden heeft, dus…
  • Als gebruiker van Windows 7 of 8 kan t/m eind juli 2016 gratis overgestapt worden. Daarna kost het geld (zegt Microsoft nu). Waarschijnlijk gaat dat wel los lopen, want ze willen veel te graag dat zoveel mogelijk computers op hetzelfde platform draaien.

Kortom, eigenlijk is er niet echt een reden om het NIET te doen. Maar ook niet om het persé wel te doen. De grootste verbetering is de nieuwe browser Windows Edge, maar de meeste mensen gebruiken intussen tóch al Chrome of Firefox. Voordat je op de knop drukt om de upgrade uit te voeren, controleer dan eerst of al uw software programma’s geschikt zijn voor Windows 10

Intussen werk ik als proefkonijn voor dit artikel al een paar dagen met Windows 10. En dat u dit leest is dus het bewijs dat mijn digitale wereld niet vergaan is. Drukt u dus rustig op die pop-up om de upgrade uit te voeren, maar druk ‘m even gerust weer weg. U heeft sowieso nog vijf maanden de tijd!

Adrienne van Veen