Algemeen

De wereld van mobiele telefonie staat nu écht op z’n kop4 min lezen

By 10 maart 2016 No Comments

WhatsApp heeft de sms al lang verdrongen en hoe lang duurt het nog voor we vooral bellen over internet via één van de vele apps die dat (gratis) bieden? Toch zien we nog heel veel abonnementen met bundels van X belminuten en sms’jes in combinatie met een databundel.

Maar: abonnementen met X belminuten en sms’jes zijn in feite achterhaald. Mensen willen alles all-in en vooral een grote databundel én verwachten ook nog eens voor een vaste prijs van een paar tientjes per maand klaar te zijn.

Enige paniek dus bij de grote operators. Opééns zijn de tijden voorbij dat klanten fors moesten bijbetalen voor minuten en data “buiten de bundel”. Een klant levert vandaag véél minder op, maar verwacht wel goede dekking en natuurlijk razendsnel 4G internet.

Er is een prijzenoorlog losgebarsten met een wirwar aan aanbiedingen en soorten abonnementen. Maar wat moet je als consument nou kiezen? Tóch een heel goedkoop bundel-abonnement bij een prijsvechter met het risico op overschrijdingen, of juist een alles-in-één bij een grote aanbieder?

Onze inkopers gingen op onderzoek uit. Dit zijn de belangrijkste tips bij het uitzoeken van een nieuw abonnement:

  1. Als ondernemer gebruik je je telefoon gewoon veel. Een abonnement met onbeperkt bellen is echt veel verstandiger dan een ultra goedkoop bundel-abonnement waarbij je altijd de hoofdprijs betaalt als je door je minuten of data heen gaat.
  2. Het gebruik van mobiele data door de gemiddelde consument is sinds 2013 ieder jaar meer dan verdubbeld. Abonnementen sluit je meestal af voor twee of drie jaar, dus kijk niet alleen naar je gebruik van vandaag, maar houd rekening met je waarschijnlijke gebruik over twee jaar!
  3. De apps die we allemaal gebruiken worden wel steeds een stuk efficiënter qua datagebruik. De groei zit vooral in het streamen en downloaden van filmpjes en muziek. Dus, doe je dat niet echt, maar gebruik je vooral email, WhatsApp en bijvoorbeeld nieuwssites en mobiel parkeren, dan zal je datagebruik waarschijnlijk stabiel blijven en misschien zelfs dalen.
  4. Let vooral goed op wat er gebeurt als je databundel op is. Wordt de snelheid “geknepen”, krijg je meteen extra kosten, of heb je de keuze om MB’s bij te kopen?
  5. Over twee jaar wordt er meer van je toestel gevraagd dan vandaag. De besturingssystemen en apps kunnen steeds meer en worden zwaarder. Kies vandaag dus bijvoorbeeld minimaal voor een iPhone 6 en laat de iPhone 5S links liggen.
  6. Vroeger was het altijd zo dat je bij een abonnement inclusief toestel eigenlijk het toestel zo ongeveer dubbel betaalde. Tegenwoordig valt dit enorm mee, vooral abonnementen met een Samsung zijn relatief gunstig. Dit komt doordat Apple gewoon nóóit kortingen op z’n apparatuur geeft.
  7. De dekking van de grote partijen is ongeveer gelijk. De techniek wordt steeds beter en zorgt ervoor -behoudens lokale “zwarte vlekken”- dat niet één provider duidelijk beter of slechter is dan een ander.
  8. In Nederland waren altijd maar drie netwerken: KPN, Vodafone en T-Mobile. Sinds kort is Tele2 daar als vierde partij bijgekomen. Omdat hun netwerk gloednieuw is, lopen zij qua 4G techniek wat voor op de oudere netwerken. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek, maar ook Kassa komt tot deze conclusie.
  9. Als je kijkt naar 1, 2 en 3 jarige abonnementen (inclusief een toestel) en uitrekent wat je betaalt per maand en dit afzet tegen wat er waarschijnlijk de komende jaren gaat gebeuren, lijkt de keuze voor een 2-jarige variant het gunstigste. Een 1-jarig contract is relatief duur, en bij een 3-jarig contract loop je een te groot risico dat je over twee jaar met een veel te duur contract zit én een hopeloos verouderd toestel.
  10. Op dit moment jaagt Tele2 de andere providers de stuipen op het lijf. Ze hebben niet alleen het snelste internet, maar bieden ook nog eens voor hetzelfde geld aanmerkelijk grotere databundels aan. Bellen en SMS’en is praktisch standaard onbeperkt.

Onze conclusie is dus dat op dit moment een 2-jarig abonnement bij Tele2 de beste keuze is. Tele2 heeft het snelste internet en biedt het goedkoopste “onbeperkt bellen abonnement” met de grootste databundel.

Wij hebben de beste keuzes voor ondernemers geselecteerd en die kunt u nu heel makkelijk via ons afsluiten. U kunt ook kiezen om gebeld te worden en advies te krijgen. Dit wordt dan gedaan door GSM Wijzer, één van de grootste zelfstandige dealers van Nederland.

Beste abonnementen

Wij hopen u hiermee geholpen te hebben om een goede keuze te maken!

Adrienne van Veen