Algemeen

De Wet van Milieubeheer: waarom moet je dit weten als ondernemer?2 min lezen

By 5 april 2018 No Comments

Als bedrijf moet je gaan besparen op je energieverbruik: het is verplicht. Je huidige lampen vervangen door spaarlampen is niet genoeg. Je bent als bedrijf verplicht om maatregelen te nemen die binnen 5 jaar terugverdiend kunnen worden. Maar is dit iets nieuws? Het antwoord is nee. De Wet van Milieubeheer bestaat al sinds 1993, maar is tot nu toe niet echt gehandhaafd. Maar: aan het begin van dit jaar heeft de overheid aangekondigd dat hier verandering in komt en dat er nu veel strenger gecontroleerd gaat worden.

Enquête MKB Belangen over energiebesparing van ondernemers

MKB Belangen heeft onlangs een onderzoek gedaan en daaruit blijkt dat een 75% niet van deze regeling afwist, en daarom vonden wij het belangrijk om onze leden daar extra informatie over te geven.

Wat houdt de regeling precies in?

Bedrijven zijn verplicht om maatregelen te nemen om energie te besparen, die maatregelen kunnen verschillen, afhankelijk van wat voor soort bedrijf je hebt. Een kantoorruimte kan besparen op bijvoorbeeld temperatuurregeling, of het gebruik van energiebesparende apparatuur, of zoals velen al doen, het gebruiken energiebesparende verlichting. Deze maatregelen zijn natuurlijk anders dan voor een supermarkt of een winkel. De maatregelen die je neemt moet je in minder dan 5 jaar kunnen terugverdienen. Dat is de regel.

Is deze regeling voor iedereen geldig?

Deze regeling is niet voor iedereen van toepassing. De wet geldt voor bedrijven die meer dan 50.000 kW per jaar aan energie verbruiken of meer dan 25.000 m3 aardgasequivalenten.

Als je niet aan maatregelen kunt voldoen vanwege economische reden, dan kun je om uitstel vragen en er bestaat een uitzondering voor, onder andere, bedrijven die vallen onder het Europese C02-rechtensysteem.

Waar wordt het meeste op bespaard?

Uit ons onderzoek blijkt dat de grote meerderheid van de ondervraagden (81%) al maatregelen heeft genomen op het gebied van verlichting. De helft heeft iets aan de isolering gedaan en 46% aan temperatuurcontrole. Daarentegen denkt de helft van de deelnemers niet voldoende maatregelen te hebben genomen aangezien ze niet verwachten dit binnen 5 jaar terug te kunnen verdienen.

Op de vraag “welke maatregelen ga je nemen om energie te besparen?”, denkt de meerderheid (26%) ook aan besparing op verlichting.

Wat kan ik doen als bedrijf?

Het blijkt dus dat de grote meerderheid voornamelijk denkt aan besparing op verlichting, maar welke maatregelen kun je nog meer nemen? Er is een onderscheiding gemaakt per bedrijfstak, en voor elke tak bestaan er erkende maatregelen.

Om te weten welke maatregelen je kunt nemen voor jouw onderneming ga dan naar: http://wetten.overheid.nl/BWBR0022830/2018-01-01#Bijlage10