Algemeen

De zelfstandigenaftrek gaat binnenkort omlaag1 min lezen

By 10 oktober 2017 No Comments

De zelfstandigenaftrek, een speciaal belastingvoordeel voor zelfstandigen, zal binnenkort omlaag gaan. Op dit moment staat de zelfstandigenaftrek nog op €7.280. Het nieuwe bedrag van de zelfstandigenaftrek is op dit moment nog niet zeker.

De verlaging van de zelfstandigenaftrek is een van de maatregelen die de nieuwe regering neemt om het Nederlandse belastingstelsel aan te pakken.

 

Kleine ZZP’ers gevaar voor economie

De verlaging van de zelfstandigenaftrek is ook een reactie op het aantal ZZP’ers dat Nederland inmiddels kent. Door schijnzelfstandigheid kunnen veel mensen die normaal werknemer waren, zich als ZZP’er verhuren aan dezelfde organisatie.

 

Al eerder dit jaar werd duidelijk dat ZZP’ers door middel van constructies zoals deze gemiddeld in het jaar 2014 geen belasting betaald hebben over inkomens van €24.000. In enkele gevallen ging het zelfs om hogere bedragen. De lage inkomsten leiden ertoe dat ZZP’ers vaker aanspraak moeten maken op huurtoeslagen en zorgtoeslagen.

 

Het verlagen van de zelfstandigenaftrek komt samen met het minimumtarief voor ZZP’ers. Het lijkt erop dat het nieuwe kabinet een andere invulling gaat geven aan de Wet DBA die al tijden klaarligt. Wanneer deze verlaging van de zelfstandigenaftrek ingaat is op dit moment nog onduidelijk.