Algemeen

Decembermaand goed voor veel extra omzet bij speciaalzaken1 min lezen

By 27 december 2016 No Comments

In december 2015 draaiden speciaalzaken een 210 miljoen hogere omzet vergeleken met de gemiddelde omzet in de rest van het jaar. Dat komt neer op gemiddeld 50 procent extra omzet in de maand december. In het hele jaar zetten speciaalzaken 5 miljard euro om.

Aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Feestmaand

Vooral slijterijen doen het met een verdubbelde omzet goed in december. Tabaksspeciaalzaken waren goed voor 59 procent extra omzet. Tabakszaken verkopen in december naast rookartikelen vaak ook veel loten en vuurwerk.

Slagers en poeliers zetten 54 procent meer om dan gemiddeld. Ook viswinkels en groentewinkels profiteerden van een verhoogde omzet in december, hoewel minder spectaculair. Viswinkels draaiden 19 procent meer omzet dan gemiddeld en groentewinkels 9 procent. Groenteboeren boeken hun hoogste omzet in mei en juni.

Nu is het natuurlijk de vraag hoe de cijfers voor 2016 uit zullen vallen! Met alle positieve geluiden over de herstellende economie, zou dat moeten kunnen resulteren in nóg meer omzet voor speciaalzaken in de feestmaand!