Algemeen

Omzet detailhandel gestegen1 min lezen

By 7 april 2016 No Comments

De omzet in de detailhandel steeg in het vierde kwartaal van vorig jaar met 1,3 procent ten opzicht van dezelfde periode in 2014. Voor 2015 kwam de omzetgroei daarmee uit op 1,4 procent sectorbreed. Dit blijkt uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral de foodsector en webwinkels deden het goed. De non-foodsector deed het in het laatste kwartaal juist minder; met name winkels in computers en software kregen klappen.

Vijfde kwartaal op rij

De detailhandel heeft hiermee vijf kwartalen op rij winst laten zien. In het laatste kwartaal, binnen de sector het belangrijkste kwartaal van het jaar, groeide het volume met 1,6 procent iets harder dan de omzet. Het prijsniveau bleef daarmee ongeveer gelijk met het jaar ervoor. De foodsector deed het erg goed, met een omzet in het vierde kwartaal die 2,1 procent hoger was dan die van dezelfde periode in 2014. De omzet van webwinkels en postorderbedrijven groeide bijna 19 procent.

Non-food stagneert

Bij de winkels in non-foodartikelen stagneerde de omzetgroei: met 0,4 procent bleef zij ver achter op voorgaande kwartalen. Dit gold voor bijna alle soorten winkels in deze branche. Kleding- en schoenenwinkels zagen 2,9 procent minder omzet en, hoewel de omzet in wonen en persoonlijke verzorging behoorlijk toenam, presteerden ook deze winkels lager dan eerdere kwartalen.

Consumentenelektronica zakt in

Binnen de hele consumentenelektronica werd minder verkocht. Bedrijven die hun computers en software vooral via fysieke winkels verkopen, waren het slechtst af. Een omzetdaling van bijna 27 procent betekende het slechtste eindkwartaal sinds 2004. Deze cijfers maakten 2015 tevens tot slechtste jaar sinds 2004, met ruim in totaal 18 procent omzetdaling. De deelbranche kampt al jaren met leegloop: van de 1.510 actieve ondernemingen in 2007, waren er begin dit jaar nog 920 over. De opleving in 2014 blijkt van korte duur.