Algemeen

Detailhandel in Nederland vertoont sterke omzetgroei1 min lezen

By 3 maart 2017 No Comments

De omzet in de Nederlandse detailhandel steeg in het vierde kwartaal van 2016 met 4,3 procent sten opzichte 2015. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is dat de sterkste omzetgroei in ruim tien jaar. De verkopen stegen met 3,2 procen

Winkels in non-foodartikelen en webwinkels boekten de meeste vooruitgang. Ook kledingwinkels, doe-het-zelfzaken en meubelwinkels deden het goed.

Over het hele jaar 2016 gezien groeide de omzet van de detailhandel met 1,9 procent. De omzet neemt al vier jaar achter elkaar toe, maar dit is de sterkste groei sinds 2008. Toch heeft het omzetpeil nog 4 procent te gaan om weer op het hoogste niveau van voor de crisis terecht te komen.

Supermarkten en bouwmarkten

Het waren de supermarkten, kledingwinkels en woningmarktgerelateerde winkels als bouwmarkten en woninginrichtingswinkels die hun omzet vorig jaar zagen stijgen.

In het vierde kwartaal werd een recordaantal vacatures vervuld in de detailhandel, in totaal ongeveer veertigduizend.

Niet alleen meer, maar ook minder

Er startten in het laatste kwartaal 3.115 nieuwe bedrijven in de detailhandel, dat is 4,5 procent minder dan een jaar eerder. Verder sloten 3.445 winkels hun deuren, een stijging van 19 procent.